Toamna este o perioadă frumoasă a anului, când copacii infuzează culori bogate în viața noastră. Spațiile în care putem observa cel mai bine toate nuanțele sunt parcurile, ținuturi cu granițe, dar care adăpostesc poveștile nenumăratelor persoane care și-au perindat pașii pe cărările lor, făcându-și fotografii printre frunzele doborâte de toamnă. În lumea largă există multe parcuri frumoase, dar și noi ne putem mândri cu destule.
Herăstrău este cel mai mare parc din București, fiind situat în partea de nord a orașului. Are o suprafață de 187 de hectare, din care 74 sunt reprezentate de Lacul Herăstrău. Herăstrăul a fost deschis pentru vizitare încă din 1936, când a fost înființat Muzeul Satului în aer liber, care se întindea și în parcul de astăzi. De atunci, a rămas una dintre cele mai populare atracții din București. Pe timp de vară, mai ales, oferă multe și deosebite activități. O variantă ar fi să faci o plimbare pe lac. Poate fi vorba de o plimbare cu barca (care durează aproximativ 45 de minute), o plimbare cu bicicleta sau o plimbare cu vaporașul. Dacă se lasă cu foame și sete din cauza unei zile caniculare, te poți bucura de ceva delicios la Hard Rock Cafe sau la Berăria H, ambele fiind situate în parc.
Parcul Cișmigiu este situat în centrul Bucureștiului și se întinde pe aproximativ 16 hectare. Acesta a fost înscris pe lista monumentelor istorice din București și a fost proiectat în stilul parcurilor englezești, având mai multe intrări, dintre care două sunt situate spre Bulevardul Regina Elisabeta. Istoria sa a început în anul 1779, când domnitorul Țării Românești, Alexandru Ipsilanti, a autorizat construirea a două fântâni pentru a îmbunătăți alimentarea cu apă a orașului. De-a lungul anilor au fost aduse peste 30.000 de specii de arbori și plante din munții României, iar multe plante exotice au fost importate din grădinile botanice din Viena. În lunile de vară te poți plimba în voie prin parc sau poți închiria biciclete. Iarna se poate patina pe patinoarul amenajat pe malul secat al lacului, lângă debarcader. Cișmigiu este un must-see, mai ales toamna, dar nu toată lumea locuiește în capitală pentru a-l vedea în orice anotimp. Și totuși, asta nu înseamnă că nu au nicio altă opțiune pe măsură.
Nu atât de departe de București, în Sibiu, se află frumosul parc numit Sub Arini, după arborele care are nevoie de multă lumină, dar și de singurătate, arinul. Deși este unul dintre cele mai mari și mai vechi parcuri din România, se numără printre atracțiile mai puțin cunoscute ale Sibiului, un important centru cultural și economic al Transilvaniei. În prezent, aici cresc peste 61 de specii de arbori, dintre care 26 sunt exotici și 35 indigeni. De o deosebită valoare științifică și decorativă sunt speciile exotice, atât cele din Orientul Îndepărtat (ginkgo, arborele vieții, magnolia), cât și cele din America de Nord.
Un alt parc frumos din Sibiu este Parcul Cetății. Acesta este caracterizat de frumoasele sale spații verzi, bazinele cu plante și zonele de odihnă răsfirate peste tot, foarte potrivite pentru a petrece timp relaxându-te și a lua puțin aer curat. Iubitorii de mișcare în aer liber au un loc al lor în această oază, datorită numeroaselor poteci potrivite pentru jogging.
Și Parcul Central al Clujului este o frumusețe. Deși nu e atât de mare, oferă o plimbare minunată, plus destule unghiuri pentru a face fotografii à la Cluj. Ar putea fi văzut chiar ca plămânii orașului, având în vedere că e ca o fâșie îngustă de pământ verde, plină de copaci, între oraș și canalul principal care trece prin Cluj și poate fi un refugiu minunat de umbros într-o zi fierbinte de vară. Este și gazda multor evenimente din inima Transilvaniei, cum ar fi festivalul Jazz in the park. Pe durata acestuia se împânzesc peste tot luminițe și hamace, pe scene se cântă muzică live, iar la tarabe se vând bunătăți. În sezonul tomnatic se vând castane coapte la o tarabă micuță de la un capăt al parcului; o adevărată bunătate sănătoasă. În lipsa evenimentelor, superbul Lac Chios, mărginit de copaci și aglomerat de lebede, fură zeci de priviri.