Ministerul Mediului a anunțat miercuri, 24 august, că sistemul de garanție-returnare (SGR) a sticlelor din plastic a intrat în ultima etapă. SGR presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată, sumă care va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.
SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase. Cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.
Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate anul trecut, începând cu data de 1 octombrie 2022, comercianții sunt obligați să perceapă garanția de la consumatorii sau utilizatorii finali.
Astfel, cumperi o băutură de la magazin cu volumul între 0,1L și 3L (ambalaj de sticlă, plastic sau metal care conține apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase) și plătești o garanție de 0,50 RON. Asigură-te că eticheta este intactă, ambalajele sunt curate și dopul este pus. Ulterior, adu-le la punctul de returnare pentru a primi înapoi garanția. Ambalajele colectate vor fi reciclate și transformate în alte ambalaje pentru băuturi.
1 comentariu
Sunt sigur ca vor exista numeroase probleme. Nu iau in calcul ca magazinele se vor trezi asaltate de aia care cauta prin gunoi si strang ambalaje, fiindca pun pariu ca, desi teoretic este legal, magazinele nu-i vor primi. Dar cum procedam de acum incolo? Ne ducem dupa noi cu baxurile de sticle goale si ne plimbam printre rafturi cand vrem sa cumparam ceva? Le predai undeva la intrare, iei banii si pe urma dai din nou banii la casa daca cumperi aceleasi produse? Si care e rostul acelei prevederi de a avea eticheta intacta?Adica hartia aia a etichetei care de multe ori este deteriorata inca de la cumparare va fi factor eliminator? Si trebuie sa aiba si dopul pus? Va dati seama ca asta deja creste enorm riscul ca acele ambalaje sa nu mai fie reciclate cu adevarat ci doar luate de vreun producator si sa fie reumplute de-a dreptul? In fine, nu vreau sa fiu prapastios, dar daca nu se stabilesc niste proceduri foarte clare si niste sisteme de monitorizare si verificare a acestor colectari de ambalaje, or sa apara multe scandaluri.