Sunt mulți copii care au ceea ce se numește în limbajul cotidian urechi clăpăuge. În termeni medicali se numește urechi decolate, ceea ce înseamnă că acestea sunt la o distanță mai mare de 2 centimetri față de partea laterală a capului. Deși multă lume crede că acest fapt se întâmplă din cauza poziției de dormit a bebelușului, acest lucru poate fi din cauza genetice, cineva din familie deja are urechi decolate. Un copil poate avea doar o ureche mai îndepărtată sau chiar amândouă. Acest lucru nu influențează auzul copilului, dar poate constitui o problemă din punct de vedere estetic.
Cum poți corecta urechi decolate la copilul tău în funcție de vârstă
Urechile clăpăuge pot avea o influență asupra copilului tău deoarece ar putea fi jignit de către ceilalți copii în momentul în care intră într-o colectivitate precum grădinița sau grup de prieteni. De aceea ar fi bine să te gândești la o metodă de a corecta acest mic defect cât mai repede. Din fericire sunt mai multe variante de corectare a urechilor decolate. Acest lucru se poate face și când copilul tău are deja peste 4 ani.
În primele câteva luni de la naștere
Dacă ai observat încă de la naștere că urechile copilului tău sunt mai îndepărtate de partea laterală a capului poți să folosești metoda clasică cu o căciuliță încă din primele zile. Acum ar fi momentul cel mai potrivit, deoarece cartilajul nou-născutului este încă moale și corecția se poate face rapid. Dacă este vară poți folosi bentițe pentru a ține urechile cât mai lipite de cap și să nu-i fie cald bebelușului tău. Această corecție se poate face în câteva zile sau săptămâni.
După ce copilul împlinește 3 luni poți apela la diferite dispozitive care se regăsesc pe piață. Sunt anumite corectoare pentru urechi care sunt compuse din două părți, una se lipește de ureche și cealaltă de partea laterală și sunt confecționate din silicon. Acestea nu provoacă răni asupra pielii.
De la 4 ani
Și după ce copilul tău împlinește 4 ani poți folosi corectoare pentru urechi deoarece acestea pot fi de mărimi diferite, în funcție de vârsta copilului. Dar acum trebuie să fii atent pentru că copilul deja le poate da singur jos și există riscul de a le băga în gură.
O altă alternativă este otoplastia, adică o operație chirurgicală, care presupune eliminarea excesului de piele din spatele urechii. Este o procedură ușoară care se face face sub un anestezic local. Această operație estetică la urechi este recomandată copiilor cu vârste mai mari, pentru mai mai multe informații poți verifica diferite site-uri ale unor medici esteticieni precum Drsorinparasca.ro. Riscurile sunt reduse, la fel și perioada de recuperare, dar cel mai bine ar fi să consulți un medic care îți poate răspunde la toate întrebările tale.
Urechi clăpăuge este un lucru care poate avea un impact destul de mare asupra copiilor. Dacă sunt necăjiți de alți copii din cauza lor poate duce la o stimă de sine scăzută ceea ce duce la greutăți îi legarea de prietenii. Ar fi bine să vorbești cu medicul pediatru dacă copilul tău are urechi decolate și care sunt cele mai bune tratamente.
Sursa foto: Pixabay.com