Recent, la Curtea de Argeș, s-a făcut primul pas oficial în campania pentru sprijinirea egalității de gen. Femeile din politică au decis că nu mai vor să fie la cheremul bărbaților, cu atât mai mult cu cât, față de mandatul trecut, în loc să crească, numărul femeilor din Legislativ s-a redus simțitor. În toamna aceasta, pe agenda Parlamentului, se va afla proiectul de lege prin care se statuează că nici bărbații și nici femeile nu ar trebui să fie reprezentați în Parlament în procent mai mic de 33%. La acest moment, procentul femeilor din Parlament este de aproximativ 18%.
Evenimentul de la Curtea de Argeș a fost inițiat de către Societatea Liberală, condusă de Violeta Vijulie, cu sprijinul președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege. Au participat la cele două zile de dezbateri extrem de interesante numeroase doamne din mediul politic, public și de afaceri, dar și primari liberali, președinți de organizații PNL, consultanți politici și reprezentanți ai ONG-urilor care au luptat pentru egalitatea de gen.
Discuțiile au fost cât se poate de sincere și deschise și, mai ales, fără menajamente și ipocrizii. Femeile nu au fost nici pe departe mângâiate pe cap, ci li s-a spus, în mod direct, adevărul gol-goluț: dacă vrei o carieră în politică, pe lângă determinare și atitudine, trebuie să ai timp suficient și confort financiar. Altfel, doamnele vor face figurație pentru funcții mărunte și vor continua să stea la mâna bărbaților pentru a fi… promovate pe orbită. E drept că acest adevăr le-a stat în gât unora, obișnuiți cu ipocriziile politice potrivit cărora doamnele trebuie încurajate să vină ca să facă figurație, pentru ca bărbații să nu dea rău, singurei, în poze.
,,Femeile ar trebui să fie, în primul rând, puternice în afara politicii”
O primă constatare a Violetei Vijulie a fost aceea că, în primul rând, ascensiunea femeilor este îngreunată de însăși… biologia lor. Faptul că au privilegiul de a fi mame (unul infinit mai important decât acela de a fi politician) le trage pentru o perioadă sau definitiv pe linie moartă.
- ,,Am constatat că la nivelul organizațiilor de elevi și studenți sunt multe fete. La TNL, din ce în ce mai puține. La PNL mai puține și mult mai puține, în funcție de conducerile filialelor. Multe femei nu rezistă acestui parcurs dificil și aceastei vieți de două ori mai grele, pentru că femeia are grijă și de familie, și de carieră. Exact în momentul când au 30-40 de ani și pot promova, multe dintre femei renunță la o ascendiunea foarte bună pentru a da naștere și a avea o mai atentă grijă de copii.”
Pornind de la acest adevăr, Violeta Vijulie consideră că în politică ar trebui să pătrundă mai multe femei care deja și-au rezolvat aceste aspecte ale existenței lor, adică au copiii cumva porniți pe drumul vieții și, mai ales, se bucură de independență financiară și ceva capital de timp.
- ,,Femeile ar trebui să fie, în primul rând, puternice în afara politicii și să aibă o conjunctură favorabilă de carieră în afara politicii ca să se poată susțină să facă politică. Trebuie să ai niște venituri și să fii la un nivel de carieră care să-ți permită să aloci și niște timp. Ca să poți face politică tre să ai un venit bun câștigat în mai puțin de 8 ore pe zi. De aceea, de multe ori, femeile care fac politică ajung pe poziții de consiliere, care presupun o remunerație fixă, adică în loc să lucreze într-o firmă, ajung să lucreze la stat. Dar nu asta înseamnă să faci politică.” a declarat Violeta Vijulie.
Nu e de mirare de ce, nefiind pe picioarele lor sau neavând atitudinea potrivite, multe femei au acceptat să-și reducă rolul în organizație la a face cafele domnilor bărbați sau la a le așeza scaunul sub fund, cum s-a plâns președintele OFL Pitești, Flavia Ghițu.
Și tot legat de atitudinea pe care femeile ar trebui să o aibe, Violeta Vijulie a mai punctat un aspect: organizațiile de femei nu sunt organizații de împărțit mărțișoare și ghiozdane la început de an.
- ,,E și vina femeilor că nu sunt reprezentate la nivel de vârf, pentru că le aud spunând: <Eu nu am venit în politică pentru funcții, eu am venit așa, să mai fac niște mărțișoare, începe școala, facem niște ghiozdane…>. Nu așa vom ajunge să avem funcții politice. Nu trebuie să neglijăm funcția socială, dar pentru asta există parteneriatul cu societatea civilă. OFL nu trebuie să fie ONG, ci trebuie să facă propuneri normative în consiliile locale, în consiliile județene sau la nivel de Parlament. Asta trebuie să facă doamnele din OFL, să fie oameni politici, nu oengiste.” a mai punctat Violeta Vijulie.