- 3 orașe: Pitești, Mioveni, Câmpulung Muscel;
- 16 cercetători din diaspora academică;
- 350 de voluntari;
- 30 mentori locali,
- 150 de experimente.
După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în județul Argeș, în format fizic. Cea de-a treia ediție a Pitești Science Festival va avea loc între 22-24 septembrie și este cea mai extinsă de până acum, aducând publicului multe elemente inedite.
În primul rând, festivalul s-a extins pe parcursul a trei zile, în prima zi având loc Caravana RSF în două orașe din județ: Mioveni și Câmpulung Muscel. În al doilea rând, în organizarea festivalului se va implica cel mai mare număr de voluntari de până acum: 350 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 30 de mentori locali din rândul profesorilor.
Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale, prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.
MENTORI RSF
La evenimentele Romanian Science Festival din județul Argeș vor participa în total 16 mentori RSF, cercetători și profesionisti veniți din 7 țări exclusiv pentru festival:
- Andreea Atanasescu, student, Imunologie, Trinity College Dublin, Irlanda;
- Eliza Casapopol, specialist în Inteligență Artificială, Microsoft Olanda & absolvent Universitatea Oxford, Marea Britanie;
- Catinca Ciuculete, student, Medicină, Queen’s University Belfast, Irlanda;
- Emil Centiu, Tactical Software Engineer, NatWest Markets, Marea Britanie;
- Cristian-Alexandru Chiriac, student, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică din București, România;
- Sebastian Dumitru, inginer în Inteligență Artificială, Huawei Research & Development, Marea Britanie;
- Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie;
- Andreea Geamanu, studentă, Life Sciences & Technology, University of Groningen, Olanda;
- Andreea Cristina Gheorghe, studentă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică București, România & Erasmus+ Student, Universitatea Groningen, Olanda;
- Teodor Jianu, doctorand în Chimie, Max Planck Institute, Germania;
- Liana Ivascu, studentă, Fizică, Universitatea Manchester, Marea Britanie;
- Sandor Kruk, cercetător în Astronomie, Institutul Max Planck, Germania;
- Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Microsoft Olanda;
- Raluca-Andreea Miron, student, Facultatea de Fizică, Universitatea București;
- Teodora Simion, absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie;
- Irina Verlan, student, Inteligență Artificială, University of Helsinki.
CARAVANA RSF
Anul acesta, ediția din județul Argeș se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile:
- 22 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival în Mioveni, organizată la Sala Sporturilor Mioveni;
- 22 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, organizată la Colegiul Național „Dinicu Golescu”.
Fiecare eveniment de tip Caravana RSF se va desfășura pe durata a trei ore, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste orașe pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În fiecare locație, timp de două ore, voluntarii experimentatori locali, alături de mentorii RSF, vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, cei prezenți vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.
Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Câmpulung Muscel, Corina Milosoiu, declară:
- „Suntem entuziasmati sa extindem initiativa Romanian Science Festival pentru prima oară si la Câmpulung Muscel, prin Caravana de Științe organizată la Colegiul Național „Dinicu Golescu”. Ca fostă absolventă a Colegiului, mă bucur să am ocazia să contribui la acest eveniment, prin care mentorii RSF vor aduce știința aproape de elevii din zona Muscel. Elevii din 10 școli vor avea ocazia să cunoască mentori din diverse domenii, dar și să își exerseze curiozitatea la Târgul de Experimente, organizat împreună cu profesori coordonatori și voluntari pasionați de științe.”
Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Mioveni, Eliza Casapopol, declară: „Suntem foarte fericiți să putem aduce un eveniment marca Romanian Science Festival la Mioveni, în noua Sală a Sporturilor. Fiind născută în Mioveni, cu atât mai mult mă bucur că avem ocazia să cunoaștem elevii din oraș, dar și din împrejurimi, cu întreaga echipă de mentori RSF. Elevii vor înțelege ce înseamnă o carieră STEM și ce impact pot avea într-un astfel de domeniu. În plus, vor participa la experimente interactive organizate cu ajutorul colegilor lor și al profesorilor coordonatori din Mioveni, care s-au pregătit încă din vacanță pentru acest eveniment.”
PITEȘTI SCIENCE FESTIVAL
- 23 Septembrie – Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești
Mentorii RSF vor vizita 10 școli și licee din oraș pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții stiintifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM.
- 24 Septembrie – Târgul de științe Pitești Science Festival, organizat în Piața Primăriei
Pe data de 24 septembrie, între orele 11.00 și 17.00, se va organiza un târg de experimente științifice interactive deschis publicului de toate vârstele. Experimentele acoperă științe precum: astronomie, robotică, medicină, inteligență artificială, imunologie, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și sustenabilitate. Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației informale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival, acasă, folosind materiale accesibile.
PARTENERI
Parteneri locali județul Argeș: Primăria Municipiului Pitești; Primăria Orașului Mioveni; Primăria Orașului Câmpulung Muscel; Colegiul Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung Muscel; Colegiul Național „Ion C. Brătianu”, Pitești; Colegiul Național „Zinca Golescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Ion Minulescu”, Pitești; Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Pitești; Școala Gimnazială „George Topîrceanu”, Mioveni; Colegiul Național „Iulia Zamfirescu”, Mioveni.
Sponsor Național: Romanian American Foundation.
Sponsori locali: Enformation, Radical Zero, Prima Market, Mobilift, Money Gold, Fundatia Autonom, Auchan, Fundația „Acasă în Muscel”, CodeUp Academy.
DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL
Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, în urma a două proiecte pilot Romania Science Week și Timisoara Science Festival, şi este primul festival naţional de ştiinţe din România. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. Primele evenimente au avut loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești.
Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 120 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă, care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare, în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi a ajuns la peste 100.000 de elevi.
Festivalul are două obiective principale. În primul rând, festivalul îşi propune să construiască o legătură dintre diaspora academică şi mediul educaţional din Romania, oferind astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România.
În al doilea rând, evenimentul doreşte să ofere o platformă celor care sunt pasionaţi de ştiinţă, cultivând astfel parteneriate locale cu organizaţii autohtone, iniţiative locale şi instituţii de învăţământ pre-universitar şi universitar.
PREMIUL FALLING WALLS FOUNDATION
Romanian Science Festival (RSF), primul festival național de științe din țară, a fost desemnat câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” (Science Engagement). Romanian Science Festival a concurat alături de alte proiecte participante din 66 de țări din întreaga lume.
Romanian Science Festival a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune 20 de proiecte din lume la categoria Science Engagement, pentru impactul avut în rândul tinerilor din România prin promovarea științelor. Început în 2019 în Baia Mare, Pitești și Timișoara, Romanian Science Festival a adus știința mai aproape de 100.000 de elevi din toate colțurile României, prin proiecte, evenimente și întâlniri online, în care s-au implicat cei 120 de mentori RSF – studenți, cercetători și profesioniști din diaspora.
În fiecare an, Fundația Falling Walls Berlin invită organizațiile și persoanele active în promovarea disciplinelor științifice să își prezinte proiectele în cadrul a nouă categorii. Anul acesta, au fost peste 1300 de aplicații din întreaga lume. În cadrul procesului de evaluare există două etape de selecție. În urma primei etape, din iunie 2022, au fost selectați 50 de finaliști. În urma celei de-a doua etape, Consiliul consultativ al fundației Falling Walls a selectat cei 20 de câștigători.
Cele mai bune inițiative selectate câștigătoare sunt invitate să își prezinte proiectele de implicare în știință în noiembrie, pe scena prestigiosului Summit de Științe „Falling Walls” (Falling Walls Science Summit) de la Berlin, organizat de Fundația Falling Walls în cooperare cu partenerul fondator Robert Bosch Stiftung. Astfel, Romanian Science Festival va reprezenta România la Berlin în noiembrie 2022 și va fi prezentat pe scena festivalului de către Sandor Kruk, co-fondator Romanian Science Festival. Descriere inițiativei Romanian Science Festival pentru summit se poate găsi pe pagina Fundației Falling Walls.