Când a fost descoperit focul, nimeni nu poate spune cu precizie. Tot ce poate face omul actual este să aproximeze, în baza cunoștințelor și tehnologiei de care dispune la ora actuală. Unii au aproximat că descoperirea focului s-a întâmplat acum 800.000 de ani, alții spun că acum 1 milion de ani. Oricum ar fi fost, focul este probabil în top trei cele mai importante descoperiri, reprezentând un punct de cotitură pentru umanitate. Cele mai importante utilități ale sale ar fi în prepararea mâncării și în încălzirea locuințelor.
Casa ta, nevoile tale
De la focul făcut în peșteră, în jurul căruia se strângeau membrii unui mic trib, până la încălzirea prin pardoseală, omenirea a făcut un salt uriaș, dând posibilitatea celor din prezent să trăiască în confortul și siguranța unui cămin cald și primitor.
Cu toate astea, nu toți oamenii își permit la ora actuală același confort în ceea ce privește modalitatea de încălzire a locuințelor. De exemplu, în România anului 2020, se aprecia că doar 35% din populație era racordată la rețeaua de gaze, ceea ce s-ar traduce printr-un procent de 25% din totalul de comune ale țării. Prin urmare, din cele 2861 de comune pe care România le are, puțin peste 700 au această facilitate pe care să o ofere locuitorilor. Întrebarea ar fi: cum reușește să-și încălzească locuințele restul de 75% din comune, în deja al 22-lea an din secolul XXI?
Alternativele sunt multe pentru că, nu-i așa, românul se descurcă. Unele din aceste modalități de încălzire sunt:
- radiatoare sau aeroterme electrice: acestea sunt utile doar ca să facă o “abureală”, însă, odată oprite, căldura nu se menține. Pe lângă acest lucru, consumul energetic este considerabil;
- sobele pe butelie: sunt mai utile decât caloriferele electrice pentru că un astfel de obiect poate încălzi o încăpere de până la 70 de mp, funcționând până la 100 de ore, dacă este atașat la o butelie plină (care are un loc special dedicat pentru depozitare, în interiorul sobei, în spate). Această poate fi ușor deplasată dintr-o încăpere în alta, putând fi folosită doar acolo unde este nevoie de ea.
- sobele godin: sunt destul de eficiente și încălzesc repede camera, însă, la fel ca radiatoarele sau aerotermele electrice, eficiența lor se oprește în momentul în care nu mai sunt alimentate. Spre deosebire de variantele de dinainte, godinele trebuie montate la un coș prin care fumul să fie evacuat în afara încăperii.
- sobele din teracotă: ar fi cele mai eficiente metode de încălzire, după centralele pe gaze. Aceste sobe continuă să emane căldură și după ce nu mai sunt alimentate cu lemne, întrucât căldura din interior se transmite treptat, prin pereții de teracotă. La fel ca la godin, și această sobă necesită montarea la un coș de fum, însă acest dezavantaj pălește în fața perioadei de timp în care te poți folosi de ea. Ca să te convingi de eficiența sa, achiziționează o sobă de teracotă și o să fii surprins să descoperi că sobele de acum vin cu picioare montate, putând fi astfel deplasate dintr-o cameră în alta, în situația în care sezonul acesta dorești să stai în altă cameră față de sezonul de iarnă care a trecut. Raportul utilitate – preț este unul echitabil pentru astfel de obiecte, așa cum poți vedea și pe site-ul hornbach.ro.
- Centrala termică pe lemne sau peleți: oferă la fel de mult confort ca și centrala pe gaze, încălzind atât locuința, cât și apa menajeră.
Pentru a lua o decizie care să fie în beneficiul tău atunci când trebuie să alegi varianta potrivită pentru a-ți încălzi casa, în lipsa accesului la rețeaua de gaze, trebuie să ai în vedere și materialul din care este construită aceasta, mărimea spațiului de încălzit, ce măsuri poți lua pentru a preveni eventuale incidente și, nu în ultimul rând, bugetul de care dispui.
Sursa foto: unsplash.com