Joi după-amiza, la Mioveni s-a văzut că atunci când educația e promovată de campioni ai științelor devine noul ”cool”.
Aproximativ 1 500 de copii, elevi ai școlilor din oraș, au venit la Sala Sporturilor Mioveni pentru festivalul de științe propus de tinerii străluciți din diaspora academică românească, Romanian Science Festival.
Privit cu neîncredere de cei care considerau că ultimul lucru de care ar fi interesați elevii și copiii ar fi un eveniment despre științe, festivalul a demonstrat că autoritatea dată de un parcurs exemplar pe calea curată a educației științifice, dă încredere, e suficient de convingătoare și atractivă, inspiră. Din fericire, Primăria Mioveni a ales să primească și să susțină acest festival și ar fi fost culmea să nu o facă.
Viceprimarul Ciprian Țurlea s-a declarat încântat de vibe-ul evenimentului și de faptul că atâția elevi au venit de bună voie la un festival de științe. A promis că la următoarea ediție va fi printre voluntari, motiv pentru care a și primit un tricou personalizat RSF pe post de contract de voluntariat.
După ce mentorii s-au prezentat și au făcut scurte introduceri în științele pe care le promovează la festival, a urmat o sesiune de întrebări din partea copiilor, care au abordat chiar și teorii spectaculoase despre spațiu și timp.
La Festivalul de Științe au venit copii de toate vârstele, mulți dintre ei însoțiți de părinți, care s-au dovedit la fel de curioși ca și copiii.
La eveniment au fost implicați voluntari din școlile orașului, care au făcut experimente alături profesori și mentorii RSF.
Eliza Casapopol o tânără din Mioveni, absolventă de Oxford, este unul dintre organizatorii Romanian Science Festival și cea care și-a dorit foarte mult oprirea caravanei RSF și la Mioveni.
Video- declarații Eliza Casapopol, mentor și organizator RSF
Pe parcursul a două ore, copiii au participat la o serie de experimente interactive în cadrul unor ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, astronomie, fizică, biologie, medicină, geografie și sustenabilitate.
Declarații Corina Miloșoiu, mentor RSF
În cadrul acestui eveniment, copiii au putut înțelege mai bine unele fenomene care se produc în mediul înconjurător sau în spațiu, fenomene electrice, electrostatice sau reacții chimice, au privit prin telescop, au analizat la microscop, au dat comenzi roboților, au testat unele substanțe și compuși, fiecare acțiune fiindu-le explicată în detaliu și cât mai simplu de mentori experimentați.
Mai mici sau mai mari, elevii au fost la fel de încântați.
Video – Declarații elev Liceul Iulia Zamfirescu
Secvențe video Mioveni Science Festival – 2022
La evenimentul Romanian Science Festival Mioveni au participat în total 16 mentori, cercetatori și profesionisti veniți din 7 țări, exclusiv pentru acest festival:
- – Andreea Atanasescu, Student, Imunologie, Trinity College Dublin, Irlanda
- – Eliza Casapopol, Specialist în Inteligență Artificială, Microsoft Olanda & absolvent Universitatea Oxford, Marea Britanie
- – Catinca Ciuculete, Student, Medicina, Queen’s University Belfast, Irlanda
- – Emil Centiu, Tactical Software Engineer, NatWest Markets, Marea Britanie
- – Cristian-Alexandru Chiriac, Student, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București, România
- – Sebastian Dumitru, Inginer în Inteligență Artificială, Huawei Research & Development, Marea Britanie
- – Dan Fodor, Software Engineer, Bloomberg L.P., Marea Britanie
- Andreea Geamanu, Studentă, Life Sciences & Technology, University of Groningen, Olanda
- – Andreea Cristina Gheorghe, Studentă, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica București, România & Erasmus+ Student, Universitatea Groningen, Olanda
- – Teodor Jianu, Doctorand în Chimie, Max Planck Institute, Germania
- – Liana Ivascu, Studentă, Fizică, Universitatea Manchester, Marea Britanie
- – Sandor Kruk, Cercetator în Astronomie, Institutul Max Planck, Germania
- – Corina Milosoiu, Cloud Solution Architect, Microsoft Olanda
- – Raluca-Andreea Miron, Strudent, Facultatea de Fizică, Universitatea București
- – Teodora Simion, Absolvent de Master în Matematică, Universitatea Oxford, Marea Britanie
- – Irina Verlan, Student in Inteligenta Artificiala, University of Helsinki