- *Emilia Mateescu, fost prefect: ,,Nu văd sensul, tu ca prefect, având conducerea deconcentratelor, să dai comunicat la ziar ca și cum te-ai apuca de bârfă. Ajută-i să-și rezolve problema!”
- *Radu Perianu, actual prefect: ,,De ce n-a făcut ea ce mă sfătuiește pe mine?”
Mai bine de 10.000 de pensionari argeșeni au fost nevoiți să meargă în instanță pentru a-și câștiga drepturile în cuantumul garantat de lege. Alții au preferat să accepte calculele făcute de către funcționarii Casei de Pensii Argeș, ca să scutească timp, nervi și bani. Chiar dacă scandalul a ajuns până la nivel național, la decidenții din Guvern, problema nu a fost reglementată. Soluția era una la îndemâna prefectului în funcție, spune fostul prefect Emilia Mateescu, vicepreședinte al USR Argeș, care îl acuză pe Radu Perianu de populism. La rândul său, Radu Perianu o întreabă pe doamna Mateescu de ce n-a rezolvat problema în timpul mandatului său.
,,Pentru funcționari este importantă frica lor. Practic, bagă oamenii deliberat în sute de procese”
- ,,Din ce îmi amintesc, am avut o discuție legat de procesele cu Casa de Pensii. La un Colegiu prefectural, am aflat că sunt mai multe modificări succesive pe Legea pensiilor, modificări în fața cărora funcționarii s-ar declara neputiincioși. Tot atunci se vorbea despre unificarea tuturor modificărilor într-un singur act normativ, astfel încât să nu mai fie haos. Cumva, de la Casa de Pensii Argeș, se transmitea că nu ar fi o problemă de administrație, ci mai mult de legislație, care e foarte stufoasă, iar funcționarii preferă să arunce problema din curtea lor, în cea a justiției.” își amintește Emilia Mateescu, fost prefect USR, la Curier TV.
Potrivit acesteia, totul ar pleca de la lipsa de asumare a directorului de la Casa de Pensii, care ar fi trebuit să le ceară funcționarilor să calculeze pensiile funcție de practica instanței.
- ,,Ca om de rând, aș putea vedea această situație ca lipsă de competență a funcționarilor, pentru că niciun om nu poate să accepte că cel pus să stabilească pensia o face în mod eronat sau până la un punct. Instanța, când admite acțiunea, o admite tot în baza unor norme. Dacă aș fi șef la Casa de Pensii Argeș și aș fi datoare să rezolv această problemă, aș ține cont de practica instanței, astfel încât oamenii să nu mai trebuiască să ajungă în instanță. Nu știu de ce nu se face, dacă nu au inițiativă sau curaj. E o chestiune de curaj să îți asumi o anumită practică și asumarea pleacă de la șef, pentru că funcționarii își vor găsi mereu motive să nu facă, să nu-și asume. Pentru ei nu contează că produc oamenilor un disconfort. Pentru ei este importantă frica lor. Practic, bagă oamenii deliberat în sute de procese. Înțeleg să nu existe o practică, dar când ai una și știi că așa se judecă și soluțiile sunt unice, nu poți continua să emiți deciziile în aceeași direcție.” mai declară Emilia Mateescu.
Atac la prefect: ,,Nu-mi imaginez că prefectul, fiind avocat, nu poate să vadă astfel de soluții și se bucură să-și crească poziția politică pe marginea suferinței pensionarilor”
Mai mult, fostul prefect susține că funcționarii ar trebui să plătească din propriul buzunar cheltuielile de judecată ale celor care acționează în judecată Casa de Pensii Argeș.
- ,,Privatul care ține statul plătește inclusiv cheltuielile de judecată pentru că funcționarilor le e frică. Ar trebui să le plătească funcționarii care au emis deciziile pe bază de frică. Există temei pentru așa ceva pe răspundere delictuală, de ce să le plătim și salariu, și cheltuielile de judecată pe care le generează, pentru că le este frică să emită decizii? Aruncă niște oameni în procese, fără să le pese de prejudiciile pe care le aduc, de timpul pierdut, de nervi, de suferințe. Administrație înseamnă că ești în serviciul cetățeanului și că îl ajuți, nu că îl trimiți în instanță.” a mai declarat Emilia Mateescu.
În privința modului în care actualul prefect, Radu Perianu, a abordat lucrurile, vicepreședintele USR susține că demersul este mai degrabă populist și că nu urmărește decât câștigarea de capital politic, nicidecum rezolvarea problemei.
- ,,Mi se pare un demers populist. Prefectul nu trebuie să dea comunicate la presă, ci să rezolve problemele, să meargă la Casa de Pensii, să o cheme pe directoare și să o ajute să facă practică unitară cu Tribunalul, să pună oamenii față în față. A făcut control la Casa de Pensii, că poate face controale la deconcentrate? Nu văd sensul, tu ca prefect, având conducerea deconcentratelor, să dai comunicat la ziar ca și cum te-ai apuca de bârfă. Ajută-i să-și rezolve problema, că ești cu echilibrul în județ! Ce-ai făcut tu, în afară să dai communicate la presă? Nu-mi imaginez că prefectul, fiind avocat, nu poate să vadă astfel de soluții și se bucură să-și crească poziția politică pe marginea suferinței pensionarilor.” a mai comentat Emilia Mateescu.
Radu Perianu: ,,Mi se pare ciudat să vorbești despre ce face sau ce nu face altul, cât timp tu, într-o situație similară, nu ai făcut nimic”
,,De ce nu a făcut ea toate astea?” întreabă (probabil retoric) prefectul Radu Perianu, cu atât mai mult cu cât problema trenează de vreo zece ani, timp în care toate partidele s-au tăvălit de grija pensionarilor, iar politicienii s-au întrecut în a-i lua în brațe și-ai legăna pe tot Facebook-ul.
- ,,Mi se pare ciudat să vorbești despre ce face sau ce nu face altul, cât timp tu, într-o situație similară, nu ai făcut nimic. Eu nu pot să scot sabia și să tai capete, nu am competențe legale în acest sens. Eu am luat în mână o problemă spinoasă pe care am gestionat-o bine, pentru că am atras ateția multora dintre factorii de decizie, iar lucrurile se mișcă în direcția soluționării, lucru care nu se va întâmpla, însă, peste noapte.” ne-a declarat Radu Perianu.
Acesta nu a purtat nicio discuție cu directorul Casei de Pensii Argeș, dar susține că a intervenit mult mai sus:
- ,,N-am vorbit cu directoarea de la Casa de Pensii Argeș, nici dumneaei nu m-a abordat. Știu că nu-i este foarte… moale, sunt sigur că are argumentele sale, parte le-am auzit de la președintele Casei Naționale de Pensii, cu care am purtat o serie de discuții. Este o chestiune complexă și tehnică. Și eu și doamna Alina Gorghiu am apelat la toate persoanele în mâna cărora stă, cu adevărat, rezolvarea problemei.” ne-a mai declarat prefectul Radu Perianu.