Peste tot se spune că polițiștii locali n-ar avea obiectul muncii. Am auzit-o chiar de la polițiștii-polițiști. Dar se pare că nu e așa, se pare chiar că lucrează în niște condiții foarte grele. Polițiștii locali din Bacău sunt pe punctul de a crea un precedent. Ei au cerut expertiză la Direcția de sănătate publică iar aceasta a emis buletine care vin în sprijinul cererii lor.
Astfel, aflăm din buletinul de expertiză al DSP Bacău că un șofer (?!) al Poliției Locale „riscă îmbolnăvirea în timpul studierii dosarelor care pot fi infestate cu diverși agenți microbieni”. Păi, ce legătură are șoferul cu studierea dosarelor? Poate doar cu transportul lor. Dar, domnii polițiști locali își riscă sănătatea și prin „suprasolicitarea aparatului osteo-musculo-articular prin gestualitatea specifică”. Adică, prin mișcarea din mâini și din picioare.
Dar cele mai grave două condiții grele de muncă pentru care solicită cinci zile în plus de concediu și spor la salariu sunt următoarele: „risc de suprasolicitare musculo-osteo-articulară a articulațiilor mici distale ale membrelor superioare, necesară gestualității specifice în cursul redactării documentelor, notelor și adreselor”. Asta așa sună în limba de paltin a medicului de medicina muncii, dar tradus pentru noi, nespecialiștii, înseamnă că domnii polițiști ar face febră musculară de la scrierea pe calculator. În sfârșit, un risc major este „pentru poziția șezândă prelungită”. Ei, pentru chestia asta chiar trebuie recompensați. Să stai toată ziua pe fund e risc pentru a face hemoroizi.
Ei, dacă, în urma buletinelor DSP, polițiștii locali din Bacău vor primi sporurile solicitate, atunci toți polițiștii locali din țară sunt îndrituiți să le primească, pentru că toți stau în fund și toți scriu la calculator.