O chestiune de ultimă oră. Banca Mondială a recomandat României revizuirea dreptului de pensionare a magistraților după 25 de ani de activitate indiferent de vârstă și trecerea la 30 de ani și la vârsta minimă de 60 sau 65 de ani. Și, de asemenea, să aibă pensie conform contributivității. Efectul imediat? Pe masa Consiliului Superior al Magistraturii se află 65 de cereri de ieșire la pensie. Unul dintre judecători este chiar membru CSM. Și se vorbește că se pregătesc alte zeci de cereri.
Anunțul Băncii Mondiale este un fel de avertisment că barca magistraturii ia apă. Și cei de la bord o părăsesc ca potârnichile. Vajnicii apărători ai dreptății și-au făcut o socoteală simplă: de ce să lucrezi pe un salariu de 20 000 de lei, în loc să stai pe o pensie de 25 000 de lei?! E un fel de șantaj la nivel înalt al judecătorilor față de statul altfel așa darnic cu ei, așa generos. În alte țări de soare pline și de democrație se socotește că un magistrat are experiență și înțelepciune după vârsta de 50 de ani. La noi, el nu mai poate judeca după vârsta asta. Și, pentru că e tânăr la 50 de ani, i se mai oferă și o recompensă uriașă din partea statului, vreo 20 de pensii medii. Se preconizează ca tăietorul de lemne din vârful muntelui să iasă la pensie la 70 de ani, cu o pensie de 1500 de lei, iar judecătorul la 50 de ani. Că cel ce împarte dreptatea își face parte de dreptate.
Vorbeam de un șantaj? Iată! Grefierii anunță că vor ieși în stradă. Pensia lor medie este de 4839 de lei, din care 2474 din contributivitate, iar 2655 recompensă de la bugetul de stat. Și, cică, e puțin. Deci, domnii grefieri vor ieși în stradă.
Așadar, cavalerii dreptății dau cu tifla: Adio, cucoană România, că-mi iau geamantanul și plec!