Vineri, președintele Klaus Iohannis, aflat temporar în țară, a promulgat legea prin care se introduce o nouă disciplină în studiul liceal, la clasa a XII-a: Istoria Revoluției din 1989. Deocamdată nu există programă, nici manuale, nici metodologie de predare. Există doar un titlu de disciplină într-o lege cu formă și fără fond, lege care spune că cele de mai sus vor fi elaborate de profesori de istorie (după o prealabilă perfecționare) împreună cu organizații de revoluționari.
Noi știam că dintotdeauna o lege stipulează niște reglementări clare și la obiect care trebuie respectate de toți cetățenii țării, cu drepturi și sancțiuni ș.a.m.d.. Legea aceasta este un proiect doar, ceva care spune că vom face ceva, după ce vom mai vedea, după consultări între profesori și ONG-uri etc. Apoi, se dorește introducerea unei discipline (chiar și opțional) despre un fenomen aflat încă în ceață deasă. După 33 de ani, istorici, participanți la evenimente, martori, victime, cu toții sunt încă în zona nisipurilor mișcătoare ale scenariilor și supozițiilor de tot felul. Ei, poate acum aflăm și noi din viitoarele manuale de istorie de clasa a XII-a dacă a fost revoluție sau lovitură de stat, revoltă spontană sau s-au urmat niște scenarii ale unor agenturi străine, lovitură militară sau un program revoluționar elaborat de mai mulți ani și, în definitiv, dacă „a fost sau n-a fost” (titlul unui film regizat de Corneliu Porumboiu). Dar, se pare că ceața aceasta nu va fi risipită, ci și mai mult îngroșată.
În concluzie, României educate, fiind o formă fără fond, fiind cheală de felul ei, îi trebuia o tichie de mărgăritar, iar președintele – purtător de șapcă Made în China dăruită de Donald Trump – i-a pus și proiectului România educată respectiva tichie. Să fie primită și… la mai mare!
5 comentarii
Da, în mod normal ,,o lege stipulează niște reglementări clare și la obiect”.
Numai că la noi, după aceasta, de ,,clară” ce este, urmează norme de aplicare, ordine de ministru, precizări, etc.
Țară minoră, din cauza conducătorilor pe care tot noi îi alegem (vorba vine!).
Când aud că președintele este numit ,,șeful statului” , o sintagmă incorectă utilizată de ,,ecranați”, îmi vine să emigrez în insula Mindanao.
P.S. Văzând ce se petrece acum în Lume (o manipulare mizerabilă, intervenții mascate în viața internă a statelor cu conducători slabi sau vânduți, etc), cred că se impune concluzia unei lovituri de stat pe spatele revoltei mocnite a populației care aștepta o scânteie.
Corect. Dar, nu o lovitură de stat, ci o revoltă națională.
O clarificare: concluzia mea se referă la ,,evenimentele” din decembrie 1989 în sensul că a existat o lovitură de stat pe spatele revoltei mocnite a populației care aștepta o scânteie.
Că în acest moment se impune o revoltă națională pașnică dar hotărâtă, de atenționare a decidenților politici că nu se mai poate așa, este evident pentru oamenii de bună crediță.
….de bună credință…
Da, da. Despre asta e vorba în general, am trăit-o pe pielea noastră. Dar, am îndoieli că manualele de istorie a evenimentelor nu va politiza în funcție de interese…