Venirea iernii aduce, pe lângă bucuria și frumusețea sărbătorilor de sezon, o presiune suplimentară asupra bugetului oricărei familii. Fie că e vorba despre articole de îmbrăcăminte, autoturismul personal sau, mai ales, de încălzirea locuinței, în anotimpul rece vom scoate mai mulți bani din buzunar, pentru că… ”iarna nu-i ca vara” și trebuie să ne pregătim pentru a trece confortabil și în siguranță perioada lunilor de iarnă.
Hainele de iarnă sunt la modă mai mult timp. Să le păstrăm!
Iarna temperaturile scad dramatic și trebuie să ne protejăm de frig cu îmbrăcăminte potrivită. Din fericire, există o mare varietate de îmbrăcăminte și încălțăminte de sezon, care poate satisface nu doar nevoia de haine călduroase, ci și preocuparea de a fi îmbrăcat în tendințele modei.
Totuși, hainele și încălțămintea de iarnă sunt de obicei mai scumpe decât cele pentru alte sezoane, căci trebuie nu doar să arate bine, ci să ne și ferească de frig. Fiecare familie își face propriile strategii cu privire la bugetul alocat acestui capitol vestimentar.
Dacă ținem cont de faptul că moda de iarnă nu e chiar efemeră și piesele de îmbrăcăminte sau încălțăminte nu ies din trend după fiecare sezon rece, putem opta pentru cumpărarea unor haine de calitate, care, chiar dacă sunt ceva mai scumpe, pot fi purtate mai multe ierni, deoarece sunt rezistente și rămân în trendul special al modei de iarnă. În plus, se poate crea un stil personal, mai puțin infuențat de stilul sezonier. În aceeași măsură, e bine să nu cumpărăm preferențial haine de firmă, doar pentru etichetă. Trebuie să ne asigurăm de calitate, că ne protejează de frig și că vor rezista mai multă vreme.
Fii prevăzător și nu cumpăra impulsiv!
De obicei, hainele de iarnă au prețuri mult mai accesibile în extrasezon. Este momentul ideal să cumpărăm hainele dorite, chiar dacă va trebui să așteptăm luni bune ca să le îmbrăcăm. Totuși, e bine să evaluăm sincer și faptul că, uneori, când ceva ne atrage atenția, simțim un impuls puternic de a cumpăra, fără a avea nevoie reală de acel obiect.
Pregătește din timp autovehiculul pentru prima zăpadă sau primul polei!
Zicala ”Prevederea e mama înțelepciunii!” se va adeveri din plin, când prima zăpadă sau primul polei vă va găsi cu autovehiculul personal echipat corespunzător.
Starea anvelopelor este esențială. Trebuie să verficăm din timp gradul de uzură al anvelopelor de iarnă și să ne asigurăm că nu sunt mai vechi de 5 ani, deoarece nu mai au o aderență eficientă. Martorul de adâncime a profilului de siguranță trebuie verificat, inclusiv la sfârșitul sezonului rece, atunci când schimbăm anvelopele cu cele de vară și, dacă anvelopele nu mai sunt în marja de siguranță, putem urmări, la fel ca la obiectele vestimentare, prețurile de vară pentru cauciucurile de iarnă, când apar reduceri consistente.
Verificarea bateriei, instalației de climatizare sau a frânelor vor costa mai puțin dacă sunt făcute din timp, pentru că ne scapă de disconfortul și prețurile mari ale intervențiilor de urgență, la temperaturi de îngheț.
Costul cu energia, cea mai mare provocare financiară pe timpul iernii
Criza energetică mondială se reflectă dur în prețul utilităților de orice fel și ne gândim înfrigurați încă din timpul verii la cât ne vor costa facturile iernii ce urmează. În aceste condiții, preocuparea pentru a face față cheltuielilor cu încălzirea vine firesc.
Orice sistem de încălzire am folosi, costurile sunt la un nivel fără precedent și afectează toate categoriile de persoane.
Modificarea comportamentului de consum este primul instrument la îndemână pe care trebuie să-l luăm în calcul. De multe ori ne dăm seama că, pur și simplu, câtă vreme prețul energiei era mic, făceam risipă. Becuri aprinse inutil, încălzirea locuințelor la temperaturi exagerat de mari erau obiceiuri împământenite în multe case, poate din frustrarea lipsurilor anilor de comunism, plini de restricții. O abordare critică a reflexelor de consum ne poate aduce economii importante. Pentru acest lucru trebuie să ții o evidență a consumului și a stilului de viață, un fel de buget al utilităților.
De exemplu, un bec LED care înlocuiește unul incandescent sau tip spot (pe care le poți recicla) folosește cu până la 85% mai puțin curent electric, oferind aceeași luminozitate. În prezent costul becurilor led a scăzut mult și se amortizează relativ repede prin consumul mic.
Mentenanța periodică a sistemelor de încălzire asigură un regim optim de eficiență și nu trebuie neglijată.
Izolarea termică a locuinței este unul dintre elementele care reduce cheltuielile pe termen lung și se poate amortiza repede. Izolarea termică a locuinței se poate face prin anveloparea exterioară sau interioară a pereților, sigilarea garniturilor ferestrelor și a ușilor sau înlocuirea acestora.
În această iarnă, chiar plafonate cu subvenționarea asigurată de stat, prețurile pe care le vom plăti pentru aceeași cantitate de energie consumată, fie că e vorba de curent electric sau de gaz, sunt sensibil mai mari comparativ cu cele din iarna trecută.
Dacă efortul financiar pentru acoperirea costurilor cu energia pe timpul iernii este prea mare, putem apela la un credit online rapid, astfel încât să traversăm mai ușor financiar sezonul rece și să etapizăm într-un mod suportabil sarcina plăților.
sursa foto pexels.com