Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, se pregătește să comande mai multe sondaje de opinie, atât la nivel național, cât și regional, pentru a testa percepția românilor cu privire la energia nucleară, precum și gradul de acceptare a acesteia în rândul populației din punct de vedere al riscurilor.
SNN efectuează astfel de cercetări sociologice periodic, din 2 în 2 ani, ultima datând din 2020. Noutatea de acum este că sondajele vor evalua percepția publică nu doar asupra proiectelor bine-cunoscute ale companiei, cele mai importante fiind retehnologizarea unității 1 și construirea reactoarelor 3 și 4, ci și asupra planului de ridicare pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești din județul Dâmbovița a unei capacități de producție de energie electrică de 462 MW, compusă din șase mini-reactoare modulare (SMR) a câte 72 MW fiecare, concepute și dezvoltate de compania americană NuScale.
Astfel, Nuclearelectrica va comanda un număr total de 4 sondaje de opinie, din care unul la nivel național și 3 regionale, în Constanța (unde este centrala Cernavodă), Argeș (în legătură cu Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești) și Dâmbovița (SMR-urile americane). Eșantioanele reprezentative vor fi formate din 1.500 de respondenți în sondajul național și câte 1.000 în cele regionale, aplicarea chestionarelor urmând a se face, la toate, în proporție de minim 60% față în față și maxim 40% telefonic. Sondajul național și cel din Dâmbovița au printre subiecte „percepția despre SMR-uri și parteneriatul cu SUA”.