Specificul domeniului HoReCa este ospitalitatea sub toate fațetele sale, până în cele mai mici detalii. Ultimii ani odată cu evoluția tehnologiei au venit cu o presiune asupra regândirii design-ului interior, pentru a fi în pas cu cerințele.
Tendințele amenajărilor interioare vor continua să se îndepărteze de formalitatea deceniului precedent. Și pe măsură ce oamenii s-au săturat de stilurile supra-încărcate, creativitatea și inovația par să domine trendurile viitorului.
Iată câteva direcții generale:
Amenajare hoteluri
Tendințele în modernizarea hotelurilor dar și în amenajari interioare sunt spre spațiile comune mai mari, camere cu mobilier minimalist și echipamente tehnologice inteligente. Acestea sunt potrivite și cu nevoile actuale ale clienților, care caută spații multifuncționale atât pentru a se relaxa dar și pentru a lucra. Hotelurile moderne sunt locuri sigure și confortabile care permit personalizarea experienței de către oaspeți a preferințelor în timpul șederii, referitor la încălzire, aer condiționat sau lumină. Un plus rămân zonele de amenajare SPA, care sunt considerate atractive indiferent de sezon.
Designul restaurantelor
La fel ca în sectorul hotelier și în domeniul restaurantelor s-a dovedit că stimulii vizuali au potențialul de a influența experiențele gustative în mod fie pozitiv fie negativ. Un motiv în plus pentru ca subiectul amenajari restaurante să fie în centrul atenției, mai ales în ceea ce privește mobilierul și iluminatul.
O tendință modernă și recentă este răspândirea bucătăriilor mari și deschise, pentru a prezenta prepararea mâncărurilor sofisticate, cu echipamente tehnologice pe măsură. Vizitatorii au parte în acest mod de o experiență culinară total transparentă. Inovația și modernitatea se pot integra în amenajarea restaurantelor prin soluții de iluminat în spații cheie, prin panouri luminoase amplasate în spatele echipamentului din bucătărie.
Amenajare baruri și cafenele
Iluminatul rămâne tema centrală a modernizării cafenelelor sau barurilor, în special în zona tejghelei, care va aducă acest spațiu în centrul atenției. Dar și evidențierea echipamentelor, a vitrinelor sau a suprafeței și contururilor barului în sine creează un efect estetic plăcut și atrăgător pentru clienți. Una din inovațiile momentului o reprezintă afișarea aparatelor de cafea profesionale la vedere, pe tejghea. Acestea sunt adevărate bijuterii de design high-tech, cerințele în creștere contribuind la devoltarea de adevărate piese de colecție de către fiecare brand în parte.
Aceste aspecte au dus la dezvoltarea unor echipamente evoluate, ergonomice și cu o estetică înaltă. Finisaje noi, materiale moderne și inserții ușoare sunt mixate pentru a oferi un stil modern cu forme aparte, compacte sau vintage.
În plus față de aceste tendințe, concentrarea va fi pe oferirea de experiențe sau modalități noi de divertisment, experiențe multisenzoriale și alte concepte inovatoare. Așa că restaurantele, cafenelele și hotelurile vor trebui să atragă atenția prin mai mult decât design distinctiv, pentru a se remarca și a urca în topul preferințelor vizitatorilor.