Oricât de bine ți-ai planifica cheltuielile pentru renovări, reparații sau întreținerea locuinței, ești întotdeauna expus la estimările meseriașilor, atunci când vine vorba de mâna de lucru. În unele cazuri, costurile manoperei echivalează costul materialelor cumpărate pentru renovarea unui perete sau montarea unei lustre. Pe lângă costurile ridicate, acele situații te determină să fii dependent de programul meseriașului respectiv, fiind nevoit sa îți planifici ziua în funcție de acesta.
Atâta timp cât nu plănuiești proiecte de anvergură, precum renovarea completă a băii, montarea parchetului sau montarea panoului electric, în rândurile ce urmează vom discuta despre ce scule și unelte are nevoie gospodăria ta, astfel încât tu să fii mai independent și mai eficient cu cheltuielile locuinței tale.
Ce scule și unelte ar trebui să se regăsească în magazia ta?
Mașină de tuns iarba și motocoasa – indiferent de suprafața curții tale, o mașină de tuns iarba este absolut necesară pentru întreținerea estetică a gazonului. Alegerea între o mașină de tuns iarba electrică sau pe benzină, este complet dependentă de suprafața pe care o deții. Mașinile de tuns electrice sunt mult mai ușor de întreținut, având nevoie doar de o priză exterioară. Însă cele pe gaz tind să fie mai puternice. Mașinile de tuns iarba electrice te limitează ca suprafață, prin prisma firului.
Astfel, dacă deții o proprietate cu o curte de câteva sute de metri poți folosi o mașină electrică, fără probleme. Eventual îți poți lua un prelungitor outdoor pentru a te asigura ca poți accesa toate zonele curții. Mașinile de tuns iarba pe benzină sunt mai greu de întreținut. Necesită mentenanță periodică, unele cer un amestec de ulei și benzină, iar pe timpul iernii este recomandat să le depozitezi cu rezervoarele golite. Însă pentru o suprafață mai mare, sunt recomandate datorită motorului puternic și lipsa firului.
Motocoasa (sau trimmerul) este foarte folositor pentru spațiile pe care nu le poți accesa cu mașina de tuns, baza arbuștilor și multe alte detalii peisagistice din cadrul proprietății tale. Ca și în cazul mașinii de tuns iarba, alegerea între un trimmer electric sau o motocoasă profesionistă pe benzină, se reduce la cât de mare este suprafața curții pe care o deții.
Bormașină și rotopercutor – în orice locuință există mobilă de perete, oglinzi, tablouri și șuruburi de înfiletat. Nu este necesar să chemi un muncitor calificat pentru a găuri un perete sau pentru a asambla un obiect de mobilă. Totul ține de experiență, iar experiența se capătă de-a lungul timpului, prin exercițiu. Este recomandat să optezi pentru o bormașină 2 în 1 (de găurit și înfiletat). Este indispensabilă în menținerea oricărei gospodării. În schimb, rotopercutorul are o putere mult mai mare decât bormașinile clasice și este echipat și cu daltă pentru situațiile în care plănuiești lucrări mai avansate, precum găurirea unui stâlp de beton, dezlipirea plăcilor de faianță, etc.
Trusă de scule universale – trusa de scule nu trebuie să lipsească din nicio locuință, indiferent dacă vorbim de casa sau apartament. Oricât de mult te poți folosi de echipamente precum cele descrise de mai sus, sunt anumite acțiuni de finețe, precum înșurubarea unei piulițe, scoaterea unui cui, racordarea unei țevi. Pentru astfel de acțiuni, alege o trusă de scule completă, precum cele de la Atomico.ro. În cazul în care consideri că preferi să achiziționezi astfel de scule, pe rând, află că pe termen lung, costurile se pot ridica considerabil. În același timp, o trusă de scule completă se poate organiza mult mai bine, întrucât cutiile dețin spații speciale pentru fiecare piesa in parte. Vei știi întotdeauna locul fiecăreia în cutie.
Accesorii indispensabile – nu putem ignora accesoriile și uneltele clasice care completează colecția ta de scule, precum: articole ce țin de ținuta ta ( o pereche de mănuși de lucru, cizme, salopetă sau centură de scule), unelte clasice care s-au dovedit a fi folositoare în orice gospodarie, înainte de apariția echipamentelor performante (grebla, lopata, roaba, foarfeca de tuns arbuști/gard viu, fierastrău).
Orice acțiune poate părea grea atunci când o faci pentru prima dată. Însă, cu timpul te poți învața să faci aceste lucruri fără ajutor profesional și vei avea satisfacția că sunt realizate cu mâna ta.
Sursa foto: Unsplash.com