Panourile fotovoltaice sunt compuse unt compuse, de regula, din celule de siliciu monocristaline sau policristaline, care utilizează lumina pentru a produce energie printr-un fenomen numit efect fotovoltaic.
Deși tehnologia a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, contribuind la ieftinirea panourilor fotovoltaice, unele industrii sunt încă reticente în ceea ce privește adoptarea acestei tehnologii pentru a-și susține activitățile. Cheltuielile de capital ridicate necesare pentru instalarea de panouri fotovoltaice creează o barieră în calea adoptării acestei tehnologii pe majoritatea piețelor. Cu toate acestea, necesitatea de a atinge un nivel de emisii nete zero în timp record, împreună cu limitarea rețelelor energetice, a devenit o problemă din ce în ce mai mare care necesită soluții creative și imediate.
Dezbaterile privind reziliența energetică s-au aflat în acest an în centrul multor politici guvernamentale și al discuțiilor privind strategiile de afaceri. Dependența actuală de combustibilii fosili a adus numeroase provocări pentru industriile din întreaga lume, în timp ce războiul dintre Ucraina și Rusia persistă. Printre aceste dezbateri, nevoia de investiții în reziliența energetică a căpătat un caracter de urgență și a devenit o prioritate pentru multe națiuni în încercarea de a asigura reziliența rețelei lor naționale. În mod similar, companiile din întreaga lume au suferit pierderi financiare semnificative din cauza întreruperii aprovizionării cu energie, ceea ce a condus la un interes sporit pentru energia regenerabilă, cu potențialul de a susține serviciile esențiale în mod continuu, independent de rețelele electrice.
Companiile încep să realizeze că, în ciuda cheltuielilor de capital semnificative, panourile fotovoltaice alături de soluțiile de stocare a energiei, pot asigura furnizarea de energie în mod continuu, evitând întreruperile care pot compromite liniile de producție, operațiunile și pot crea întreruperi semnificative ale lanțului de aprovizionare. În general, nevoia de a asigura producția, precum și costurile calculate ale pierderilor și pagubelor cauzate de întreruperea energiei au depășit costurile asociate cu implementarea panourilor fotovoltaice. Pe de altă parte, companiile au acum la dispoziție și o serie de programe de finanțare total sau parțial nerambursabile, cum ar fi Electric Up, PNRR, POIM, reducându-se astfel perioada de amortizare a investiției.
În cele din urmă, companiile care au ales să adopte această tehnologie sunt considerate mai fiabile, mai „verzi” și mai eficiente din punct de vedere energetic.