Pornind de la sisteme de încălzire clasice, precum centralele pe gaz, până la cele mai noi tehnologii, a panourilor radiante cu infraroșu, toate sunt opțiuni potrivite.
Pornind de la sisteme de încălzire clasice, precum centralele pe gaz, până la cele mai noi tehnologii, a panourilor radiante cu infraroșu, toate sunt opțiuni potrivite.
Una dintre nevoile cele mai de bază ale omului este de a avea parte de căldură în propria sa casă. Iar confortul termic nu vine de la sine. În unele zone ale țării nu ai posibilitatea de a te racorda la rețeaua de gaze naționale.
Așadar, o opțiune eficientă și economică este centrala pe peleti. Combustibilul este obținut în urma procesării lemnului. Astfel, centrala devine dintr-o dată sustenabilă și prietenoasă cu mediul înconjurător.
Ghid centrală pe peleți – cum funcționează un astfel de sistem?
După cum am explicat anterior, peleții sunt produși din rumeguș. Acesta este tocat pentru a se obține o granulație cât mai fină, ca mai apoi să fie deshidratat. Liantul ce se folosește pentru crearea peleților se numește ligninul. Acționează precum un adeziv natural.
Spre deosebire de lemn, peleții au o putere calorică impresionantă. Principiul de funcționare a unei astfel de centrale este foarte simplu.
Cazanul centralei este realizat din oțel, care va funcționa pe peleți, producând căldura necesară locuinței. Spre deosebire de centrala pe lemne, nu mai este nevoie de un boiler pentru apă menajeră, deoarece centrala se ocupă și de încălzirea apei.
Cazanul este automatizat, deci, nu mai este nevoie de ardere. Sunt printre cele mai simple centrale de utilizat, deoarece funcțiile lor se pot gestiona cu ajutorul unui display LCD.
Consumul unei centrale pe peleți variază în funcție de anumiți factori:
- zona geografică a locuinței;
- gradul de izolare;
- amplasarea locuinței;
- materialele de construcție;
- tipul și puterea centralei;
- suprafața ce urmează să fie încălzită;
- calitatea peleților.
Înainte de a achiziționa un astfel de model de cazan, asigură-te că ai parcurs în întregime un ghid centrala pe peleti pentru a te asigura că ai toate cunoștințele despre acest sistem.
Ce consum are o centrală pe peleți?
După cum am spus mai devreme, consumul centralei pe peleți este influențat de mai mulți factori. Să spunem că deții o locuință de 120 de mp utili, cu 2 camere, 2 băi, un living open-space cu bucătărie și 2 holuri generoase.
Dar, să nu uităm de poziționarea geografică. În zonele mai calde, precum partea de sud a României, se va consuma 1 sac de 15 kg de peleți în 24 de ore. În nord, unde este mai frig, se vor consuma 2 saci în același interval de timp.
Dar ce se întâmplă dacă casa se află printre alte case? Ei bine, va fi protejată constant de vânt, spre deosebire de casele care sunt construite în câmp deschis.
Cu 4 pereți expuși vântului vei consuma o cantitate de 70% mai mare de peleți, spre deosebire de casele care sunt protejate de alte case. Desigur, întreg consumul va fi controlat de către suprafața ce urmează să fie încălzită.
Cu cât este mai mare, cu atât vei avea nevoie de cantități mai mare de peleți. Spune-mi ce tip de izolație ai ca să-ți spun cât va consuma centrala ta pe peleți.
Nu doar că izolația de polistiren nu este la fel cu cea de vată bazaltică, trebuie luat în calcul și gradul de izolare existent pe casă. Izolația bazaltică are puterea de a păstra căldura la interior cu până la 30% mai mult spre deosebire de izolația din polistiren.
În mare parte, o centrală pe peleți poate costa mai mult decât o centrală tradițională. Există mai multe tipuri de cazane:
- cele cu încărcare manuală – va fi nevoie să încarci centrala cu peleți odată la 24 de ore;
- cele cu încărcare automată – centrala se va alimenta de una singură la un interval de 24/48h.
Așadar, în zilele de iarnă normală, vei consuma un sac de 15 kg pe zi, iar în cazul temperaturilor extreme, vei consuma și 2 saci în 24 de ore.
sursa: https://pixabay.com/ro/photos/brichete-pelete-lemn-lemn-de-foc-432098/
216 vizualizări