Specialiştii din zona sportului ridică tot mai mult problema viitorului performanţei sportive în contextul în care numărul medaliilor obţinute de România la competiţiile internaţionale este în scădere în ultimii ani. Harta viitorului performanţei sportive arată că cei mai mulţi tineri sportivi vor veni din Bucureşti (38.230 de tineri sportivi legitimați), Cluj (11. 840) şi Timiş (9.918), de altfel cele mai puternice oraşe ale ţării din punct de vedere economic, dar şi din perspectiva infrastructurii sportive, Capitala fiind fruntaşă la acest capitol.
Cu toate acestea, Argeş (9.168), Constanţa (9.727) şi Mureş (8.910) sunt următoarele judeţe în clasamentul cu cei mai mulţi tineri sportivi legitimaţi, având fiecare în jur de 9.000 de sportivi în 2022, potrivit Anuarului Sportului pentru 2022 disponibil pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Sport. În numărul sportivilor au fost luaţi în calcul sportivii din categoriile tineret, juniori, cadeţi şi copii. La nivel naţional, în 2022 peste 240.000 de sportivi legitimaţi erau la categoriile de tineret, juniori, cadeţi sau copii la nivel naţional.
La polul opus se află judeţele Călăraşi, Mehedinţi şi Olt, unde numărul tinerilor sportivi legitimaţi era în 2022 de circa 2.000 de sportivi. Nu doar că infrastructura sportivă este slab dezvoltată spre deloc în aceste judeţe, dar nici nu există investiţii care ar putea duce la încurajarea tinerilor de a face sport.
În lipsa unei strategii de promovare a sportului şi a mişcării, infrastructura sportivă este principalul criteriu la care se uită oamenii atunci când aleg să facă sport. Problema se acutizează când vine vorba de oraşe mai mici sau de zonele rurale, unde un teren de sport poate fi doar un ideal.
În lipsa unei strategii clare privind sportul românesc, atât cel de performanţă, cât şi cel de masă, rezultatele indolenţei statului privind sportul se văd în numărul foarte mic de români care practică sport în mod regulat. Peste jumătate dintre români nu au practicat niciodată activităţi fizice şi mai puţin de două persoane din zece practică un sport în mod regulat.
Mai mult, Agenţia Naţională pentru Sport deţine informaţii doar cu privire la numărul de sportivi legitimaţi, adică cei aflaţi în evidenţele federaţiilor sportive, neavând nicio statistică cu privire la care este numărul real al practicanţilor de sport. Dacă ar exista o astfel de contorizare, probabil cifrele ar arăta diferit.