Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nostru devine tot mai slab, permițând instaurarea anumitor boli, dacă nu avem grijă de el. După trecerea de vârsta pensionării, oamenii tind să facă mai puțină mișcare, reduc socializarea și își schimbă stilul de viață, iar aceste schimbări pot duce la apariția afecțiunilor comune în rândul celor de 65 de ani.
Începând cu această vârstă, este necesară adoptarea unui stil de viață mai grijuliu, acordând o deosebită importanță sănătății și petrecerii timpului cu cei dragi.
Iată 3 afecțiuni frecvente în rândul oamenilor cu vârste de peste 65 de ani
- Diabetul
Diabetul este o boală care se poate manifesta la orice vârstă, însă șansele de a apărea la pensionari sunt mai ridicate. Aceasta este o afecțiune metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză în sânge. Diabetul de tip 2 este cel mai întâlnit în rândul pensionarilor și este adesea asociat cu un stil de viață nesănătos, caracterizat printr-un consum mare de zahăr și carbohidrați, dar și din cauza unor factorii genetici. Controlul diabetului este esențial pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi bolile de inimă, neuropatia și orbirea. Este important să discuți cu un medic în vederea formării unei diete echilibrate, potrivite nevoilor tale și să stabiliți efectuarea unor vizite frecvente pentru monitorizarea atentă a nivelului de zahăr din sânge.
- Afecțiuni ale ochilor
Pentru a-ți păstra independența și calitatea vieții la o vârstă înaintată, este indispensabil să ai grijă de vederea ta. Pensionarii sunt predispuși la diverse afecțiuni ale ochilor, cum ar fi cataracta, degenerescența maculară și glaucomul. Cataracta este cea mai obișnuită afecțiune oculară la vârstnici și poate fi tratată cu succes printr-o intervenție chirurgicală. Dacă suferi de această afecțiune și ești interesat de investigații pentru operația de cataractă, te poți programa la Infosan, o clinică privată cu medici specialiști foarte buni. Celelalte afecțiuni menționate, degenerescența maculară și glaucomul, sunt boli periculoase ce pot duce la pierderea vederii și necesită gestionarea atentă și tratament continuu. Pensionarii ar trebui să efectueze controale oftalmologice regulate pentru a depista la timp afecțiunile ochilor în stadii incipiente și pentru a primi un tratament adecvat.
- Osteoporoza
O altă afecțiune frecvent depistată printre pensionari este osteoporoza. Această boală afectează densitatea osoasă și crește riscul de fracturi, iar pensionarii, în special femeile aflate la menopauză, sunt vulnerabili la această boală. Pierderea densității osoase poate fi prevenită printr-o combinație de alimentație bogată în calciu și vitamina D, însoțită de exerciții fizice regulate. În cazul în care te confrunți deja cu această afecțiune, adresează-te unui medic care să-ți recomande un set de exerciții fizice pe care le-ai putea face, dar și niște medicamente și suplimente pentru a întări oasele și a reduce riscul de fracturi.
Așadar, pentru a te menține sănătos după vârsta de 65 de ani, este nevoie să acorzi o atenție deosebită stilului tău de viață. Pentru a preveni bolile precum diabetul, afecțiunile ochilor sau osteoporoza, vizitează-ți regulat medicul de familie pentru efectuarea analizelor periodice specifice vârstei și menține un stil de viață activ, alături de o dietă nutritivă.
Sursă foto pexels.com