Căderea primelor frunze nu înseamnă că munca ta în grădină s-a încheiat. Dincolo de colectarea plantelor uscate, curățarea pomilor și protejarea florilor sensibile la frig, trebuie să te ocupi de gazon. Acesta necesită o atenție specială pe durata iernii, astfel încât odată cu venirea primăverii să îți înfrumusețeze grădina cu verdele intens pe care îl îndrăgești.
Lucrări de toamnă recomandate pentru îngrijirea gazonului
Gazonul va rezista mai bine în lunile reci de iarnă, dacă până în mijlocul lunii octombrie se efectuează aerarea, scarificarea și fertilizarea lui. Este recomandat ca acestea să se realizeze când temperaturile încă nu sunt scăzute, pentru a-i permite să se refacă.
Aerarea are rolul de a îmbunătăți drenajul și a asigura o mai bună absorbție a nutrienților la nivelul solului. De asemenea, aceasta favorizează dezvoltarea rădăcinilor sănătoase, susținând creșterea viguroasă a firelor de iarbă. Scarificarea este necesară pentru a îndepărta resturile organice de la suprafață și a preveni compactarea pământului.
În ceea ce privește fertilizarea, aceasta este recomandată de două ori pe durata toamnei, la început și la final de sezon. Ea pregătește solul pentru lunile de iarnă și îi furnizează gazonului substanțele nutritive de care are nevoie pentru a se menține sănătos.
Udarea gazonului
Gazonul are nevoie de apă și în lunile de toamnă, motiv pentru care udarea lui continuă până când temperaturile ajung la îngheț. Iarna este blândă și cu temperaturi pozitive? Atunci poți continua udarea gazonului, pentru a preveni deshidratarea lui. Atunci când apar semnele de deshidratare, vei observa că gazonul capătă o culoare verde-albăstruie și firele de iarbă se răsucesc către interior.
Optează pentru un sistem de irigare prin picurare, dacă vrei să utilizezi eficient apa. Acesta furnizează apă direct la rădăcina plantelor și evită risipa, existând modele care pot fi controlate de la distanță.
Tunderea gazonului înainte de primul îngheț
Asigură-te că tunzi gazonul la o înălțime de 4 centimetri, înainte de primul îngheț. Gerul, vântul sau zăpada va culca la sol firele de iarbă mai înalte. În plus, zăpada care rămâne pe gazon timp îndelungat va crea un exces de umiditate la topire, care poate duce la îmbolnăvirea ierbii.
Chiar și dacă este tuns la o înălțime mai mică, gazonul este mai sensibil pe durata iernii. De aceea, îți recomandăm să eviți călcarea lui, întrucât își va reveni mult mai greu la primăvară, dacă se formează poteci. În plus, atunci când folosești sare pentru a scăpa de gheață, ai grijă ca aceasta să nu ajungă pe gazon, deoarece îi va afecta creșterea.
Dacă în ciuda eforturilor tale de a-ți îngriji gazonul, acesta nu supraviețuiește până în primăvară, există soluții pentru a avea o peluză perfectă. Alege rulouri de gazon, care se instalează rapid și sunt ușor de întreținut. Ele te scapă de grija creșterii gazonului și sunt o alegere excelentă pentru o amenajare rapidă a grădinii.
Cu toate că îngrijirea gazonului pe timp de iarnă presupune un efort mai mic decât în lunile de primăvara și de vară, aceasta nu poate fi neglijată. Acordă atenție modului în care se prezintă iarba și fii pregătit să intervii când apar semne de îmbolnăvire, pentru ca în primăvară să te încânte prin densitate și culoare.
Acest material este creat de agenția Campaigns, care oferă servicii promovare Facebook Ads, Google Ads, Instagram Ads, e-mail marketing și web design.