Muzeul dedicat lui Dracula, a fost deschis chiar de Ziua Națională. Aflat într-o zonă promițătoare, chiar la poalele Cetății Poenari, a doua reședință a lui Vlad Țepeș, castelul se dorește o modalitate de petrecere a timpului liber în zonă.
Castelul se află pe Transfăgărășan, în satul Căpățâneni-Ungureni din comuna Arefu, județul Argeș. Investiția este într-o zonă foarte bunămai ales datorită peisajelor deși în zonă nu sunt atracții turistice deosebite.
“Un Castel Dracula în zonă, pentru că Vlad Țepeș a avut o ședere îndelungată aici, pentru că ne aflăm în apropierea Cetății Poenari, despre care se spune că a fost construită la ordinul lui de boierii care au fost luați în zilele Paștelui. E de-al locului numele și îl folosim plătind licență, conform legii. Ducem legenda mai departe denumind castelul Dracula, dar folosim numele de mai mulți ani, de când am extins complexul turistic din zonă. Numele Dracula atrage. Nouă ne trec pragul și turiști români, dar mai ales străini, care vor să descopere ce înseamnă Dracula pentru români”, declară Cristina Stanciu, proprietarul complexului turistic și al castelului – muzeu.
În muzeu, turistii sunt introduși într-o atmosferă din vremea domniei lui Vlad Țepeș prin decorațiunile castelului, pereți din piatră și cărămidă, obiecte care reproduc viața din acele vremuri, expuse în muzeu. La unul dintre etajele muzeului a fost reconstruită inclusiv sala tronului în care pot fi admirați Vlad Țepeș și boierii săi în mărime naturală. Pe Metereze, vizitatorii pot vedea printr-un telescop Cetatea Poenari și împrejurimile zonei, un tun cu bile, oșteni în mărime naturală.
De asemenea, două proiecţii, dintre care una de animaţie concepută special pentru copii, le dezvăluie vizitatorilor aspecte din viaţa domnitorului Vlad Ţepeş.
Turiștii sunt introduși într-o atmosferă veritabilă din vremea domniei lui Vlad Țepeș prin decorațiunile castelului, pereți din piatră și cărămidă pictați realizați de meșteri populari din zonă, dar și din Bihor și Harghita.
“Ne străduim să oferim vizitatorilor o experiență unică în muzeu, vizita aici să fie ca o lecție de istorie despre domnitorul român, despre legenda Dracula. A fost o investiție consistentă nu numai în bani, ci și în efort să găsim meșteri care să reproducă întocmai un castel, să găsim materiale potrivite, să respectăm restricțiile pandemiei, pentru că șantierul a fost deschis înainte de februarie 2020. Ne-am oprit din a ține evidențele pe la 500-600.000 de euro, pentru că am realizat că nu sumele sunt importante, ci dorința noastră de a oferi turiștilor o modalitate plăcută de a petrece timp când ajung în zonă”, precizează Cristina Stanciu.
Momentan, muzeul găzduieşte expoziţia de pictură a maestrului Valentin Tănase şi va găzdui expoziţii itinerante ale unor artişti români.