Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscal, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, publicata in Monitorul Oficial nr. 1139/15.12.2023, au fost aduse modificari veniturilor din chirii, astfel :
1) Eliminarea obligatiei de trecere la aplicarea sistemului real de impunere, prin calificarea acestora ca venituri din activitati independente, in cazul derularii unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal si introducerea modalitatii de determinare a venitului net anual, prin aplicarea cotei forfetare de cheltuieli, indiferent de numarul de contracte care genereaza astfel de venituri.
Astfel, in cazul contribuabililor care la sfarsitul anului fiscal 2023 realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, incepand cu anul fiscal urmator stabilesc venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor forfetare de 20%. Abrogarea art. 83 alin. (2) din Codul fiscal
- Introducerea deducerii din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 20% asupra venitului brut, in cazul veniturilor din CHIRII.
Art. 84 alin. (3) din Codul fiscal
- Eliminarea dreptului de a opta pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, pentru veniturile din CHIRII.
Astfel, incepand cu veniturile aferente anului 2024, in cazul contribuabililor persoane fizice care au exercitat optiunea pentru determinarea venitului net anual in sistem real si se afla in perioada celor 2 ani fiscali consecutivi de aplicare a acesteia, venitul net anual se stabileste de catre acestia prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor forfetare de 20%.
Art. 84 alin. (10) alin. (11) din Codul fiscal
- Introducerea reglementarii privind retinerea la sursa a impozitului pe veniturile din chirii in toate situatiile in care platitorul de venituri din CHIRII este o persoana juridica sau alta entitate care are obligatia de a conduce evidenta contabila.
Platitorii veniturilor din chirii, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul pe veniturile din chirii, la momentul platii veniturilor. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (determinat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor forfetare de 20% ) si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
In situatia in care venitul net anual din chirii este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, contribuabilii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) prin depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Introducerea art. 84^1 in Codul fiscal