Anul electoral aduce de fiecare dată cu el mișcări notabile de trupe. Cei care nu mai au loc pe viitoarele liste se reorientează. Nemulțumiții își refac și ei traiectoria politico-profesională. Incomozii primesc ,,avansări” prin transfer. 2024 a adus primele modificări în ograda PNL care, deocamdată, nu a dat, dar a luat. Și a mutat…
Daniel Constantin și-a găsit județul care să-l facă parlamentar
Prima mișcare notabilă este cea a deputatului PNL Daniel Constantin. Acesta este, de săptămâna trecută, noul preşedinte interimar al filialei judeţene PNL Teleorman, preluând astfel interimatul de la Nicolae Ciucă, președintele PNL. Această mutare nu este una surprinzătoare. Se știe în mod clar că lui Daniel Constantin îi place să fie parlamentar, motiv pentru care s-a aflat pe liste când la Argeș, când la București. La Argeș nu doar că listele sunt aglomerate, dar și locurile au intrat la apă, dacă ne luăm după ce arată sondajele. În Teleorman, într-o organizație plină de conflicte și probleme, îi va fi ușor să se impună pe primul loc pe lista pentru Parlament, în calitate de președinte al filialei.
„Începem un nou capitol în 2024, plin de evenimente şi discuţii politice. Echipa noastră de la PNL Teleorman se pregăteşte deja pentru provocările ce vor veni. Am avut o întâlnire la sediul filialei judeţene din Alexandria, unde am discutat cu aleşii locali despre problemele comunităţilor teleormănene, evaluând etapele trecute şi privind cu optimism spre alegerile din 2024.” sunt primele declarații ale lui Daniel Constantin, în calitate de președinte al PNL Teleorman.
Cu siguranță că parlamentarul argeșean se va simți la Teleorman ca acasă, la Pitești, că și acolo vorbim de un fief al PSD. De altfel, susține Constantin, PSD va fi adversarul său în alegerile ce vor veni: ,,Am condus partide, cum știți, la nivel național, la nivel județean n-am condus până acum, de asta spun că e o provocare extraordinară și chiar sunt extrem de motivat să obținem un rezultat bun în Teleorman. Mai mult decât atât, motivația mea vine și din faptul că mă uit pe cifre și mă așteptam aici, într-un județ care a fost condus de o anumită culoare mai bine de 30 de ani, cu oameni care au fost reprezentativi pentru acest partid la nivel national, să văd finanțări mai mari, să văd fonduri europene aduse într-un procent mai mare. (…) Partidul Național Liberal aici este adversar cu oricine se opune modernizării și se opune dezvoltării județului. PNL nu va face niciun fel de înțelegere, în special cu Partidul Social Democrat, atâta timp cât lucrurile nu sunt bune pentru cetățeni.” a declarat Daniel Constantin pentru presa locală.
Daniel Constantin a fost ales în 2020 deputat PNL de Argeş, după ce a venit în acest partid la sfârşitul anului 2019. Anterior, el a mai fost membru în Pro România (2017-2019), ALDE (2015-2017) şi Partidul Conservator (2006-2015). A fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor (2017) şi ministru al Agriculturii (2012-2015), dar şi vicepremier în cabinetul Ponta.
Elena – transferată, Lavinia – exilată
Fără ca ceva să anunțe această mutare, Elena Iagăr, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, și-a făcut transferul din curtea PSD, în cea a PNL. Nu a oferit vreo explicație clară, dar, din sursele noastre, se pare că relația dintre aceasta și vicepreședintele Adrian Bughiu, responsabil peste toată cultura Argeșului, s-ar fi deteriorat considerabil. Și partenerul ei de viață, Adrian Ștefănoiu, ar fi făcut pasul în PNL. Acesta a făcut o postare pe Facebook din care reiese nemulțumirea față de pesediști pe care i-a considerat mult timp prieteni.
,,În viață să avem mare grijă să nu ajungem să fim ceea ce urâm, nu numai ceea ce iubim. Câteodată, fără să ne dăm seama, ajungem să fim ceea ce urâm nu ceea ce iubim asociindu-ne cu unii oameni care, prin prefăcătorie, ne-au făcut să credem că ei fac parte din ceea ce iubim când, de fapt, ei fac parte din ceea ce noi urăm din tot sufletul. Din fericire, atunci când realizăm cine sunt cei in care am crezut avem posibilitatea să ne întoarcem fiecare acolo unde ne e locul.” a scris Adrian Ștefănoiu.
Primirea Elenei Iagăr în PNL nu s-a făcut pe silențios. Chiar președintele PNL Argeș, ministrul Alina Gorghiu, a bifat achiziția, transmițând următorul mesaj:
,,Echipa PNL Argeș, tot mai puternică! Un nou membru de excepție s-a alăturat echipei, Elena Iagăr, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș. În ciuda provocărilor unei conduceri politice adesea indiferente față de cultura națională, Elena Iagăr a demonstrat că păstrarea identității noastre naționale necesită mai mult decât simboluri. Cu dăruire și profesionalism, a transformat instituția pe care o conduce într-un etalon al bunelor practici. Cu un doctorat în filologie, cercetător științific și vorbitoare a două limbi străine, Elena Iagăr este o prezență remarcabilă în domeniul cultural. Membra a unor comisii importante din Ministerul Culturii și a asociațiilor profesionale de specialitate, ea se alătură echipei PNL Arges, având responsabilitatea coordonării domeniului culturii. Cu o astfel de contribuție în echipă, vom da Argeșului o nouă dimensiune culturală și continuăm să afirmăm cu mândrie identitatea noastră națională.”
Lavinia Năstase: ,,Eu sunt Lavinia Năstase și e suficient, ceilalți mai faceți tumbe și fapte de vitejie să ajungeți la notorietatea mea”
Aducerea Elenei Iagăr în PNL a necesitat niște… preparații prealabile. Odinioară prietene, relația dintre Elena Iagăr și Lavinia Năstase era una destul de tensionată. Pentru a se evita eventuale conflicte și tensiuni, Lavinia Năstase a fost… mutată puțin. Nu departe, în județul vecin, în Dâmbovița, de unde făcea transmisiuni în direct, nu cu mult timp în urmă, dintr-un parc din Găești. Astfel, Lavinia nu se mai află în siajul Alinei Gorghiu, ci este consilieră la biroul parlamentar al lui Virgil Guran, noul președinte al PNL Dâmbovița.
Transferul trebuie să-i fi lăsat un gust amar Laviniei, care a comentat, mai pe departe: ,,Eu nu plec nicăieri din casa mea în care am pus și eu cărămizi timp de 30 de ani. Casa mea nu e a purcelușilor să o sufle vantul, are la bază credință și idei durabile. Am vazut mulți turiști care au trecut prin casa asta vremelnic așa cum bătrânii Ștefanestiului au văzut greci care creșteau porcul și caprele în biroul lui Ionel Brătianu de la Florica. Eu sunt Lavinia Năstase și e suficient, ceilalți mai faceți tumbe și fapte de vitejie să ajungeți la notorietatea mea. Poate merg adusă de spate de la dureri în ultima perioadă dar coloana mea vertebrală e mereu dreaptă!”
Ce spune Ion Mînzînă despre scurgerea de cultură de la PSD
Ion Mînzînă, președinte al PSD Argeș, nu a vrut să comenteze plecarea Elenei Iagăr, lăsând să se înțeleagă că aceasta a avut loc din considerente pragmatice .
,,Îi știu ambițiile doamnei, îi urez succes. Ambițiile personale o iau înaintea rațiunii. Asta e viața, mergem mai departe. Asta-i viața, nu mă surprinde nimic, am trăit atâtea.” a comentat Ion Mînzînă.
Acesta îi este și șef pe linie instituțională Elenei Iagăr, fiind cel care alocă fondurile de la Consiliul Județean pentru instituțiile de cultură. Iagăr tocmai a câștigat prin concurs un mandat de patru ani. Dacă va ieși din nou președinte de CJ, Mînzînă nu va avea la îndemână decât două pârghii de… reglare a conturilor: varianta clasică de schimbare a denumirii instituției și reorganizare a acesteia sau… subfinanțarea.