11 Aprilie 2024
Bruxelles – Susținute cu peste 106,000 de semnături de la europeni îngrijorați, EuroNatur și Agent Green protestează astăzi la sediul comisarului european de mediu Virginijus Sinkevičius pentru a stopa tăierile ilegale și distrugerea pădurilor primare din România la capătul infringementurilor care durează de mai bine de patru ani.
“Chiar dacă este ultima lună din mandatul comisarului Sinkevičius, cred că este încă posibil să se retragă în glorie dacă face ce este bine pentru pădurea României și pentru generațiile următoare: să trimită guvernul României la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Raluca Nicolae, reprezentanta Agent Green la Bruxelles.
În februarie 2020, Comisia Europeană a deschis o serie de infringementuri împotriva guvernului României după ce Agent Green, Client Earth și EuroNatur au depus plângeri formale pentru tăieri ilegale și distrugerea deliberată a pădurilior primare din ariile protejate Natura 2000. Dovezile obținute de organizații pe parcursul procedurilor Comisiei indică continuarea nestingherită a distrugerii pădurii, așa cum sunt prezentate în cel mai recent raport Agent Green și EuroNatur.
În pofida dovezilor copleșitoare prezetate în întâlnirile directe cu Virginijus Sinkevičius și echipa sa din ultimii 4 ani, acesta nu a trimis nici acum cazul la CEJ.
“Patru ani e mult pentru discuții lipsite de rezultate. Problema este sistemică. Guvernul este parte din problemă și în consecință nu se poate rezolva nimic la nivel național”, a spus Susanne Schmitt, Project Manager la Fundația EuroNatur.
Romania mai are încă 500,000 de hectare cu păduri primare și seculare, mai mult decât orice alt Stat Membru al UE. Având în vedere că urmează alegerile europene, ONG-urile cer Comisarului Sinkevičius fie să trimită guvernul României la CEJ, fie să instruiască următoarea conducere să termine de urgență ce a început domnia prin luarea de măsuri decisive pentru stoparea tăierilor ilegale și distrugerea pădurilor primare.
Tăieri masive în situl Natura 2000 Munții Făgăraș © Agent Green
Păduri primare intacte din situl Natura 2000 Munții Făgăraș © Susanne Schmitt / EuroNatur