Ministerul Sănătăţii a oprit două loturi de vaccin diftero-tetanic şi a dispus analizarea lor de către Agenţia Naţională a Medicamentului, după ce au fost înregistrate 53 de posibile reacţii adverse după vaccinare, la elevi din cinci judeţe.
Nouă copii de 14 ani, elevi în clasa a VIII-a la o şcoală din Curtea de Argeş, au ajuns la spital, marţi seară, acuzând stări de rău, la scurt timp după ce au fost vaccinaţi cu ser diftero-tetanic în cadrul campaniei de vaccinare derulate de autorităţi în unităţile de învăţământ din judeţul Argeş.
Potrivit medicului Adrian Stoica, director executiv adjunct la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş, cei nouă elevi au început să acuze dureri de cap şi stări de greaţă după ce au fost vaccinaţi la şcoală, ei ajungând la spitalul din Curtea de Argeş.
Medicii de la această unitate sanitară au decis să-i trimită pe şase dintre elevi cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti.
Medicul specialist de la secţia de boli infecţioase a SJU Piteşti a stabilit că starea copiilor nu este gravă şi că nu este vorba despre simptome care să reprezinte reacţii adverse la administrarea vaccinului.
La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a, în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate 53 de cazuri de posibile reacţii adverse post-vaccinare (RAPI), în cinci judeţe. Din cele 53 de cazuri, 41 sunt vaccinări din două loturi achiziţionate în 2013 şi 2014.
Toate posibilele cazuri de reacţii adverse post-vaccinare se află în investigare.
Totodată, pentru a se exclude problemele de calitate ale vaccinului, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor două loturi identificate de la utilizare până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate, care va fi efectuată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.