Internetul a devenit, cel putin in mediul urban, principala sursa de informare a cetatenilor, depasind in multe situatii televiziunea sau radioul. Cand vine vorba despre institutiile publice, acest fenomen este si mai accentuat, in conditiile in care pe pagina de internet o informatie se patreaza si poate fi accesata timp de saptamani, luni sau chiar ani. Mai mult, chestiuni legate de activitatea acestor institutii sau date despre zonele in care traim sunt mai usor de gasit in spatial virtual decat la radio, tv sau presa scrisa. Numarul de accesari este proportional atat cu cel al cetatenilor care au acces la retea, cat si cu ritmul in care site-urile sunt actualizate, eficientizate si adaptate la ultimele cerinte in domeniu. Cat de bine stau paginile de internet ale institutiilor la aceste capitole? Sunt toate informatiile prezentate conforme cu realitatea sau potrivite cu locul in care au fost plasate? Coincid informatiile despre subiecte identice? Iata ce am descoperit!
La Prefectura nu exista orasul Stefanesti
Pagina Prefecturii Arges este una destul de vioaie, lipsita de monotonie, dar din care aflam lucruri noi si neasteptate. De exemplu, orasul Stefanesti nu apare in informatiile aflate pe adresa institutiei care reprezinta Guvernul in teritoriu. O alta chestiune interesanta este nominalizarea Uzinei ARO ca pilon principal al indistriei argesene, desi societatea e oale si ulcele demult. In fine, acelasi site ne prezinta in aprilie 2008 planul de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta pentru anul 2007. Asta inseamna ca in 2008 nu vom avea astfel de situatii pentru ca in caz contrar… Dumnezeu cu mila. Despre municipiul Pitesti aflam ca are fix 168.458 de locuitori, in timp ce Primaria ii estimeaza pe la 200.000.
Consiliul Judetean cunoaste cei mai multi argeseni
Prima chestiune care ne sare in ochi este populatia judetului – 675 727 locuitori, ceva mai mare decat cea estimata de Prefectura – 652 625 locuitori. Nu se precizeaza daca diferenta are drept de vot. Spre stupoarea noastra, nici Consiliul Judetean nu a auzit de orasul Stefanesti. Tot legat de populatie, la Consiliul Judetean Pitestiul are 187 000 de locuitori, nici ca Prefectura, nici ca Primaria. In rest, totul pare OK, poate doar cu exceptia faptului ca se face reclama firmei SOCOMAR pentru faptul ca a construit Biblioteca Judeteana.
Primaria Pitesti promoveaza Euromall-ul
Desi nu este deloc spectaculos ca prezentare grafica, site-ul Primariei Pitesti este unul foarte bine utilat cu informatii. Cu toate acestea, am descoperit si cateva chestiuni care ne-au surprins. De exemplu, la albumul foto dedicat Pitestiului zilelor noastre, am descoperit Euromall, singurul agent economic care apare in lista, amestecat printre institutii publice, de cultura sau de invatamant, si Cercul Militar, cladire construita in anii ’30, care isi avea mai degraba locul in albumul despre Pitestiul vechi.
Unii au ramas in 2007
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arges are site-ul actualizat pentru… 2007 sau cel putin asa arata Planul de formare profesionala. Mai mult, declaratia de averea a lui Iulian Nicolae, care inca mai figureaza drept director executiv, are ultimele informatii datand din 2006.
Nici Casa de Pensii nu e mai prejos si prezinta pe pagina de internet oferta de bilete de tratament tot pentru 2007.
Aceesi poveste si cu pagina de internet a Directiei Agricole, cu specificatia ca aici s-a aflat de existenta orasului Stefanesti. Daca ar fi actualizat site-ul, ar fi fost unul foarte reusit, pentru ca are o grafica de exceptie.
La DSV, sefu-i sef si-n… pagina goala
La Directia Sanitar-Veterinara Arges, singura persoana care conteaza pe site este directorul executiv dr. Daniel Lupu. Spunem aceasta pentru ca, desi la rubrica in care este prezentata structura organizatorica a institutiei este infatisata o diagrama cu numai putin de 21 de posturi de responsabilitate, doar in dreptul casetei sefului cel mare apare numele titularului, in timp ce pentru cei 20 de subalterni ai sai apare invariabil expresia „Niciun angajat in baza de date!”. Semnul exclamarii dovedeste, daca mai era nevoie, ca domnul Lupu e un adevarat lup singuratic, dincolo de lumea dezlantuita a functionarimii argesene.
Bila alba, bila neagra – sanatatea si silvicultura
Bila alba o acordam site-ului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, deoarece pe langa faptul ca este actualizat la zi, este si cea mai completa pagina web pe care am intalnit-o pana acum din punctul de vedere al specificului si activitatii institutiei.
Bila neagra o primeste pagina Autoritatii de Sanatate Publica, al carei continut se rezuma doar la declaratiile de interese ale managerilor spitalelor argesene, fara a oferi nici o informatie despre institutia in sine.
Cea mai neagra bila neagra o primeste pagina Directiei Silvice, care pur si simplu este construita in bataie de joc. Ca din topor, ne permitem sa spunem, in conditiile in care nu ofera nici o informatie.