Teoria masei critice spune ca tinerii se pierd pe drum. Dupa parerea mea, acesta este riscul pe care si-l asuma acei tineri care intra in politica avand drept scop in sine inlaturarea celorlalte generatii. Adrian Nastase spunea ca politica nu este o alergare de mare viteza, ci o cursa de rezistenta. Asta trebuie sa fie si pentru noi, pentru ca in politica nu este suficient sa fii genial o saptamana, ci trebuie sa fii intelept o perioada mai mare.
Chinezii au un aforism – singura greseala pe care nu trebuie sa o faci este sa repeti aceeasi greseala. Tineretea este un avantaj, dar nu o sursa nelimitata de privilegii. Jocul de echipa nu presupune ca toti jucatorii sa fie in teren; unii trebuie sa stea si pe margine. Toate acestea sunt principii pe care le-am invatat si pe care mi le-am insusit pe parcursul carierei mele politice de pana acum.
Cred ca misiunea noastra, a tinerilor de astazi, este sa aducem corecturi de fond la modul cum se face politica in Romania. Este important sa intelegem ca mediul politic de aici, de care toti suntem nemultumiti, nu poate fi ameliorat decat prin imbunatatiri aduse din interiorul formatiunilor politice.
Viata noatra de zi cu zi, de cand ne nastem si pana cand murim este influentata de politica. Viata noastra incepe si se termina cu politica. Trebuie sa intelegem importanta politicii si faptul ca schimbarea in bine a societatii de astazi depinde numai de tineri.
In intreaga istorie a Romaniei, tinerii, patriotii romani au fost cei care au adus reforma. Reforma in adevaratul si in pozitivul sens al cuvantului. Cred ca a te adapta la mediu este o stagnare. Este important ca tinerii sa fie cei care nu se adapteaza la mediu, tinerii sa fie cei solidari si chiar daca unii dintre noi ne vom pierde pe drum, ceilalti sa vina si sa continue ce-am inceput.
Echipa tineretului social-democrat trebuie sa fie o pepiniera a clasei politice de maine. O data cu ea trebuie sa se inventeze meseria de om politic. Avem nevoie de studii de specialitate in stiinte politice si-n economie. Avem nevoie de practica, fiindca politica nu se invata nici la scoala, si nici din carti. Fiindca functiile politice nu se lasa mostenire. Puterea se fura, dar pe de alta parte, un om puternic nu este cel cu functii, este omul care prin ceea ce reprezinta si prin maniera sa de a face lucrurile, prin proiectele sale imbracate in haina farmecului personal, reuseste sa faca lucrurile sa se miste.
Din punctul meu de vedere va trebui ca noi, tinerii, sa facem trecerea de la o structura de partid construita in jurul unor relatii si conjuncturi, la o structura de partid construita in jurul unei doctrine, unor criterii si a unor mecanisme care sa asigure cel putin pentru tineri un mediu in care competitivitatea si legitimitatea sa fie legi de baza ale sistemului.
Purtator de cuvand PSD Arges
consilier judetean PSD