Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ALTE) a realizat in perioada 17-25 iunie 2008 un sondaj al modului in care romanii vad lucrurile, dupa alegerile locale. De precizat ca pana la acest moment ATLE a realizat o serie de rapoarte de monitorizare dintre care amintim: „Politicienii si coruptia”, „Presa despre politicieni” sau „Televiziunea despre politicieni”. In privinta ultimului sondaj, va prezentam in continuare concluziile la care s-a ajuns.
Date tehnice
*Studiul a fost realizat de A.T.L.E. in perioada 17-25 iunie 2008
*Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor
*Volumul esantionului a fost de 1142 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta mai mare de 18 ani
*Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute este de ± 3%, pentru un grad de incredere de 95% *Interviurile au fost realizate in 40 de judete si in municipiul Bucuresti.
Analiza sondajului
Directia inspre care merg lucrurile in tara
Mai mult de jumatate dintre repondenti (53,9%) apreciaza ca lucrurile in Romania merg intr-o directie gresita. 37,1% dintre repondenti cred ca lucrurile se indreapta intr-o directie buna, in timp de ce 9% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Cum merg lucrurile in localitate comparativ cu nivelul national
Dupa alegerile locale, ponderea celor care apreciaza in localitatea lor lucrurile merg mai bine decat la nivelul tarii a crescut (36,9%). O parte semnificativa cred ca lucrurile in localitatea lor merg la fel ca la nivelul intregii tari. 19 % apreciaza ca lucrurile in localitatea lor merg mai rau decat la nivelul tarii.
Calitatea vietii dupa alegerile locale
Dupa alegerile locale, opiniile repondentilor cu priviere la calitatea vietii sunt partial pozitive. Sunt mai multi romani (33,9%) care cred ca viata lor va fi mult mai buna sau ceva mai buna dupa alegerile locale decat cei care cred ca viata lor dupa alegerile locale va fi mult mai grea sau ceva mai grea (21,7%). Cei mai multi cred ca viata lor va fi la fel si dupa alegerile locale (38,1%).
Agenda publica
Cea mai mare problema identificata de romani ca prioritate pentru institutiile statului este cresterea preturilor (34,4%). Urmeaza in ordine nivelul salariilor (20,6%), nivelul pensiilor (16,3%) si coruptia functionarilor (10,7%).
Cine cred romanii ca a castigat alegerile locale
Opiniile populatiei cu privire la castigatorul alegerilor locale sunt impartide. 43,1% dintre repondenti apreciaza ca PSD a castigat alegerile locale, in timp ce 40,4% considera ca PD-L a castigat alegerile locale din acest an. Doar 6,5% considera ca Partidul National Liberal a castigat alegerile locale, iar 7,8% nu stiu sa nu raspund la aceasta intrebare.
Increderea in institutii
Topul increderii in institutii indica o detasare a Bisercicii cu 65% dintre repondenti care declara ca au incredere multa si foarte multa. In topul institutiilor urmeaza Primaria cu 55,2%, Armata (50,1%) si Presedintele (43%). Cele mai scazute nivele de incredere inregistreaza Parlamentul (15,3%) si Guvernul (19,1%).
Evaluarea votului uninominal pentru presedintii CJ – postalegeri
Dupa prima experienta de utilizare a votului uninominal pentru presedintii Consiliilor Judetene, cea mai mare parte a populatiei apreciaza pozitiv acest sistem de vot (39,5%). Cu toate acestea, aproape o treime dintre repondenti (30,4%) au o opinie negativa, blamand cheltuielile de campanie excesive. 17,1% sunt indiferenti, considerand ca votul uninuminal nu va genera nicio schimbare.
Cu cine declara romanii ca au votat pentru Consiliile Judetene
Comparativ cu rezultatul alegerilor locale, se constata mici diferente. Cea mai semnificativa este legata de numarul raspunsurilor valide: doar 39,1% afirma ca nu au fost la vot sau nu vor sa raspunda; acest lucru se explica prin tendinta repondentilor de a afisa un comportament civico-politic corespunzator. Din raspunsurile valide, reiese urmatoarea distributie a votului: PD-L si PSD sunt practic la egalitate cu 31,3, respectiv 31,1% dintre voturi. Urmeaza PNL cu 15,6%.
Topul increderii in politicieni
Topul increderii surprinde mai multe evolutii fata de ultimele sondaje. Cea mai spectaculoasa schimbare este masurarea si plasarea pe primul loc, la egalitate cu Traian Basescu a primarului sectorului 3, Liviu Negoita. O crestere spectaculoasa de peste 10 procente fata de ultimul sondaj inregistreaza si Sorin Oprescu. Cresc cate 2 procente Mircea Geoana, Cristian Diaconescu si Emil Boc, in timp ce Gigi Becali se prabuseste la 23%. Pe ultimul loc al topului se plaseaza Elena Udrea, cu doar 7% incredere multa si foarte multa in capacitatea de a-si asuma acum sau pe viitor roluri importante in conducerea tarii.
Formula guvernamentala de coalitie preferata
Dintre formulele de coalitie la guvernare considerate cele mai competente pentru a conduce Romania nu se detaseaza o formula anume. Cei mai multi dintre repondenti (32,5%) nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare. Dintre cei care raspund, pe locul 1 se situeaza formula de coalitie PSD – PD-L cu 20% dintre optiuni favorabile, urmata de formula PSD – PNL cu 17,8% si formula PNL – PD-L cu 15,6%.
Partidul despre care oamenii cred in mod sigur ca va face parte din viitorul guvern rezultat dupa alegerile parlamentare
In acest moment, toate cele 3 mari partide sunt considerate ca avand sanse mari sa faca parte din urmatorul guvern. Pe primul loc se afla PSD cu 30,2% dintre repondenti care declara ca acest partid va face parte in mod sigur din urmatorul guvern. Necesitatea unei coalitii face din PNL un partid considerat aproape la fel de sigur ca membru al urmatorului guvern care se va forma dupa alegerile parlamentare. De asemenea, PD-L aduna un procent relativ similar (27,4%) dintre repondentii care vad acest partid in mod sigur in viitorul guvern. UDMR, un partid prezent in mod traditional in formulele de guvernare din ultimele cicluri este vazut de 10,1% dintre repondenti ca un posibil partid de guvernare. La optiunea “alt partid” despre care oamenii cred ca va face parte din viitorul guvern s-au specificat mai ales PC si PNGCD.
Modificarea Constitutiei: Ce fel de Republica?
Majoritatea repondentilor ar dori o intarire a puterilor presedintelui. O patrime din populatie doreste pastrarea actualei republici semi-prezidentiale in timp ce doar 10% prefera republica parlamentara.
Modificarea Constitutiei: data modificarii
Opiniile repondentilor cu privire la data la care ar trebui modificata Constitutia sunt impartite. 35,1% cred ca ar trebui modificata in urmatorii 2 ani. 33,5% considerea ca nu ar trebui modificata deloc. 16,4% opteaza pentru o modificare a Constitutiei in urmatorii 5 ani, iar 15% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Cea mai potrivita perioada pentru organizarea alegerilor parlamentare
Marea majoritate a populatiei doreste ca alegerile sa fie organizate la termen, in toamna acestui an. Doar un sfert dintre romani (26,4%) iau in considerare varianta amanarii alegerilor parlamentare pentru primavara anului viitor. 12,5% dintre repondenti nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Primul-ministru favorit
Topul premierilor favoriti: Mircea Geoana pe locul 1 cu 24% dintre optiuni. Pe urmatoarele 2 locuri se situeaza 2 candidati PD-L, Theodor Stolojan preferat de 14,4%, respectiv Vasile Blaga pentru care opteaza 12,6% dintre subiecti. Premierul in functie, Calin Popescu Tariceanu se situeaza abia pe locul 4 cu 12,4% dintre optiuni.
Topul partidelor – Alegeri Parlamentare
Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, castigatoare ar fi PSD si PD-L, fiecare cu cate 30%. PNL se situeaza pe pozitia a 3-a cu 14% dintre raspunsuri. Foarte aproape de pragul electoral este doar UDMR cu 4,9%. Nu trec pragul PRM, PNGCD, PC, PIN si PNTCD. Nehotarati, nu merg la vor, nu raspund: 27,3%
Alegeri prezidentiale
Topul prezidentiabililor indica detasarea lui Traian Basescu cu 37,4% dintre optiuni. Presedintele in functie este urmat de 4 potentiali candidati PSD (Mircea Geoana cu 10,3%, Sorin Oprescu cu 10.1%, Cristian Diaconescu cu 9,2% si Adrian Nastase 8,8%). Nehotarati, nu ar merge la vot si cei care nu doresc sa raspunda: 26,5%