Dupa ce, de comun acord, au votat introducerea votului uninominal, in scopul reformarii si responsabilizarii clasei politice romanesti, pe masura ce alegerile din toamna au intrat in linie dreapta parlamentarii au inceput sa realizeze ce pericol real reprezinta acestea pentru scaunele pe care le ocupa. Si-au dat seama ca popularitatea de care credeau ca se bucura era numai in capul lor si ca risca sa investeasca zeci si sute de mii de euro pentru o cauza pierduta. Si mai grav, organizatiile judetene au fost puse, pentru prima oara, in fata faptului de a recunoaste ca… n-au cu cine sa iasa la lupta, in acest sens deschizandu-si portile pentru oricine este dispus sa-si piarda banul la loteria uninominala.
PSD, din ce in ce mai vocal impotriva votului uninominal
Asa stand lucrurile, alesii neamului nu mai stiu cum sa faca pasul inapoi, astfel incat sa scape cu basma curata si sa nu dea impresia ca din cauza lor romanii nu mai pot sa-si aleaga demnitarii, dupa spranceana. Senatorul argesean Nicolae Vacaroiu si-a scos la inaintare purtatorul de cuvant pentru a cere presedintelui Basescu sa nu aplice legea votului uninominal. Acestuia i s-au mai adaugat si alte voci din PSD, al caror ecou a fost facut auzit si prin gura parlamentarilor de Arges. Deputatul Filip Georgescu, spre exemplu, ne-a declarat astazi ca, din punctul sau de vedere, alegerile uninominale sunt o ineptie si ca ar trebui sa se mearga tot pe liste.
Termenul pentru trasarea colegiilor a expirat
In ceea ce-i priveste pe liberali, acestia nu par a se grabi cu decuparea colegiilor uninominale, depasind termenul legal alocat si trasand niste colegii, pe alocuri, mai mult decat aberante. „Termenul pana la care trebuiau impartite colegiile uninominale a fost depasit. Acesta era de 90 de zile de la data aparitiei legii, iar pe 19 iulie a expirat. Se creaza astfel bazele pentru ca orice partid nemultumit sau parlamentar nemultumit sa atace in contencios administrativ aplicarea votului uninominal. Sunt partide parlamentare interesate ca legea sa nu se aplice, in special PRM, care si-a exprimat intentia in mod public. Mai mult, o serie de colegii au fost facute cu incalcarea legii, cum a fost cel din Hunedoara. In Arges, la fel, colegiul Curtea de Arges a fost facut cu dedicatie. PDL nu va ataca legea votului uninominal, ci o vom sustine in continuare”, a declarat deputatul PDL, Cristian Boureanu.
Democrat-liberalii abia asteapta blocarea votului uninominal
La o prima vedere ai putea fi tentat sa spui: „Ce baieti principiali sunt astia din PDL!” In realitate, insa, democrat-liberalii lui Basescu, aflati in cadere libera, abia asteapta ca PNL, PSD sau PRM sa blocheze introducerea votului uninominal. Declaratia lui Boureanu este, de fapt, o invitatie subliminala facuta peremistilor, sugerandu-le acestora sa profite de viciile de procedura si sa blocheze, astfel, alegerile parlamentare uninominale din toamna.
Va muta PSD pionul PRM?
In aceeasi ordine de idei, un PRM care ar ataca in contencios administrativ legea uninominalului le-ar surade foarte mult si pesedistilor. La pamant fiind, PRM nu mai are nimic de pierdut. Pe de alta parte, peremistii nu prea au iesit din cuvantul social-democratilor, astfel incat, orice iesire „in decor” a acestora se va face cu acceptul mutual al PSD.
Concluzia?
Ne aflam acum in situatia in care fiecare partid politic vrea sa se spele de uninominal, dar cu mainile altuia. Un spectacol jalnic si cinic, in acelasi timp. Ca sa nu mai vorbim de lipsa de bun simt manifestata fata de alegatorii carora, pana acum, le-au fluturat pe sub nas virtutiile unui astfel de vot! Departe de a considera ca legea votului uninominal este una buna, asa cum a fost adoptata in forma actuala, domnii parlamentari ar fi bine sa joace acum, daca tot au intrat in hora.
(22 iulie)