Despre modul cum a fost defrisat un hectar din Padurea Trivale am mai scris. Aparent, toata treaba s-a facut cat se poate de legal, din moment ce toate institutiile statului implicate si-au dat acceptul fara nicio strangere de inima. Dupa ce copaci vechi de 120 de ani au fost rasi, iar terenul nivelat, fostul director al Directiei Silvice, Gogu Davidescu, vine acum cu o ipoteza uluitoare: pe acel hectar nu se va putea construi decat, eventual, incalcand legile in vigoare.
Gogu Davidescu: cine va cumpara terenul defrisat va lua o mare teapa
Dupa ce si-a facut bine temele in ceea ce priveste prevederile legislative, Davidescu a oferit o serie de argumente pentru care, pe acel hectar, nu se va putea construi niciodata, nimic! „Potrivit legii, constructia si terenul trebuie sa fie proprietatea aceleiasi persoane, or acolo este vorba de un hectar pe care sunt 19 proprietari. Suprafata maxima care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier pentru constructia, accesul si imprejmuirea trebuie sa fie de maximum 5% din suprafata proprietatii forestiere, dar nu mai mare de 200 de m.p. Va dati seama cate hectare de padure ar trebui sa aibe un singur proprietar, pentru ca 5% sa insemne defrisarea unui hectar, iar aici, cum spuneam, este vorba de mai multe persoane. Acel teren s-a defrisat tocmai pentru a se construi, dar conform legii nu se poate asa ceva. Daca primaria Mosoaia va da autorizatie de construire, se va afla in afara legii. Sunt 19 proprietari, probabil ca unii au vandut, altii inca incearca sa vanda. Cine nu va fi informat despre situatia acelui teren, va lua o mare plasa. Oricum, nu m-ar mira daca se va incalca inca o data legea”, a declarat Davidescu.
Gogule, Gogutule, faci play-back, dragutule!
In realitate, dincolo de dreptatea pe care este posibil sa o aiba, pe Gogu nu-l intereseaza decat sa loveasca in adversarul sau de colegiu parlamentar, Valeriu Jinga. Atat si nimic mai mult. Probabil ca daca ar mai fi fost sef peste padure, ar fi facut la randul sau matrapazlacuri si mai mari. Jinga se tot lauda ca are la randul sau niste asi in maneca, iar intr-un ziar de campanie al PNL chiar a facut referire la niste documente compromitatoare la adresa lui Gogu. Documente de care, in acest moment, se face ca a uitat. Poate ca-si va scoate asii din maneca in campania electorala, sau ii va folosi drept moneda de schimb cu cei ai lui Gogu.
Declaratie halucinanta a directorului Jinga: „Care hectar?!”
Revenind la hectarul cu pricina, va reamintim ca prefectul Ion Popa a dispus realizarea unei anchete de catre Directia Silvica Arges si Directia de Mediu. Ei bine, astazi, prezent la sedinta de Consiliu Judetean, Valeriu Jinga a fost intrebat cum stau lucrurile cu ancheta in privinta hectarului defrisat. Raspuns halucinant din partea domnului director: „Care hectar?!” Pai, sa-l intrebam pe domnul prefect Ion Popa… care hectar? Ca se pare ca pe Jinga l-a durut undeva de ancheta cu pricina. Ma rog, un surogat de ancheta, ca nu poti sa pui lupul sa verifice cate oi au fost mancate de catre confratii lui de haita.
Primarul de la Mosoaia isi schimba declaratiile dupa cum bate vantul
In alta ordine de idei, in toata aceasta poveste halucinanta mai apare si primarul localitatii Mosoaia, Florea Ene. Care primar, acum aproximativ o luna, declara pentru saptamanalul „Ancheta”: „Terenul este scos din regimul silvic de mai bine de trei ani de zile. Asa au si reusit sa se apuce de defrisari si sa niveleze terenul. Chiar in aceasta saptamana au fost eliberate PUZ-urile pentru a putea fi emise autorizatiile de constructii”. Nu mai departe de saptamana trecuta, sunandu-l pe primar si intrebandu-l de PUZ-urile eliberate sau de certificate de constructie, acesta ne-a declarat: „Nici vorba de asa ceva! Noi nu am eliberat nimic!” Ar fi bine sa fie asa, caci altfel inseamna ca domnul primar ar putea avea o problema. Una legala.
Toate drumurile duc la I.T.R.S.V.
Potrivit unor surse din Prefectura Arges, toate drumurile (sau cele mai multe dintre ele) ar duce catre Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Ploiesti, de care tine si Argesul. La nivelul acestei institutii s-a dat acceptul scoaterii din regim silvic a respectivului hectar, cu conditia reimpaduririi unei suprafete triple de padure, in alta parte. Cei 19 proprietari, foarte ingeniosi, de altfel, au cumparat o bucata de teren cam la vreo 40 de kilometri distanta de Pitesti, in sudul judetului, acolo unde metrul patrat mai ca nu se da pe gratis. Daca prefectul Ion Popa tot a solicitat o ancheta (asa formala, cum este ea), i-am sugera sa verifice si ce fel de padure s-a plantat in locul hectarului taiat in Trivale, pentru ca una este sa tai brazi, pini austrieci, molizi sau maslini salbatici de 120 de ani si alta este sa plantezi, la 40 de kilometri distanta, niste lastari fara prea mare valoare. In plus, ca tema de lucru pentru Garda de Mediu, ar fi extrem de interesant ca in urma anchetei sa explice de ce si-au acordat avizul pentru taierea respectivului hectar, din moment ce, prin reimpadurire la 40 de kilometri distanta, dezechilibrul produs in Padurea Trivale nu este atenuat in niciun fel.
Primarul Pendiuc a demarat formalitatile pentru ca Padurea Trivale sa devina parc national
Pentru ca nu este exclus ca astfel de episoade sa se repete, primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc a demarat de urgenta formalitatile pentru transformarea Padurii Trivale in parc national si trecerea acesteia in subordinea municipalitatii. „Cand spui Trivale, spui Pitesti, cand spui Pitesti, spui Trivale. A transforma Padurea Trivale intr-un parc natural national inseamna o oportunitate deosebita pentru pitesteni si pentru mediu. Astfel, nu se va mai taia, nu se va mai defrisa, padurea va ramane intacta, ferita de distrugere. Pe mine ma ingrozeste faptul ca, prin diferite inginerii, de toate tipurile, tot felul de smecheri intra in posesie si defriseaza. Chiar daca nu defriseaza, usuca padurea si fac in asa fel incat, intr-un final, tot sa o defriseze. Daca Padurea Trivale va deveni parc national, astfel de lucruri nu vor mai avea cum sa se intample, pentru ca exista o legislatie specifica.
Pana acum am primit sprijinul verbal al directorului Directiei Silvice, Valeriu Jinga. Am discutat cu dumnealui si s-a aratat foarte incantat de idee, drept pentru care am inceput formalitatile. Eu sper ca la Minister sa nu se incurce lucrurile. Singura mea neliniste e timpul. Mi-e teama sa nu dureze foarte mult, tinand cont de birocratia de la nivel central, si, intre timp, alti smecheri sa intre in posesie si sa faca ce vor ei, si cu acte in regula!”, ne-a declarat primarul Tudor Pendiuc.
Planuri pentru Padurea Trivale
O data trecuta in subordinea municipalitatii, edilul Pitestiului si-a facut tot felul de planuri pentru ca padurea Trivale sa devina si un loc de agrement si recreere pentru pitesteni. „Vom da drumul la o licitatie internationala de proiecte, pentru punerea in valoare a padurii Trivale, dupa norme europene. Avem si noi foarte multe idei si cu siguranta ca va iesi ceva extraordinar. Vor fi fonduri europene, nationale si locale si, speram noi, in doi ani de zile sa realizam ce ne propunem, cu sprijinul guvernantilor care, cred eu, nu ar avea de ce sa nu ne ofere tot sprijinul. In zonele in care este nevoie de plantari, vom planta, vom realiza alei de promenada, vom introduce iluminat public, dar si alte utilitati necesare, vom aduce animale mici si pasari pentru diversificarea si imbogatirea faunei. Vrem sa facem si pista pentru biciclete si pentru role, terenuri de tenis, de fotbal si de basket pe platoul care nu este impadurit. Putem amenaja si 3-4 parcuri de fitness in aer liber, asa cum am facut si in celelalte parcuri din oras. De asemenea, langa Schitul Trivale, in padure, este un izvor facut de Mihai Viteazul pe care trebuie sa-l punem in valoare”, ne-a mai declarat primarul Tudor Pendiuc.
(14 august)