Un nou tip de traseist, cel politico-administrativ
Directorul General al Institutului National de Administratie, Dragos Dinca este extrem de revoltat in ceea ce-i priveste pe prefectii care vor sa renunte la statutul de inalt functionar public pentru a candida la Parlament. Intr-un comunicat primit pe adresa redactiei, Dinca sustine ca nu este corect ca un prefect, in care statul a investit sute de milioane de lei pentru pregatirea administrativa, si care si-a facut… popularitate din bani publici, sa revina la statutul de om politic.
Prefectul Ion Popa crede ca e nedrept sa-si dea demisia
In Judetul Arges, prefectul Ion Popa si-a anuntat intentia de a candida pentru Parlament pe listele PNL, insa i se pare… injust ca pentru acest lucru sa fie nevoit sa-si depuna demisia din functia administrativa. „Este o mare nedreptate ceea ce se intampla cu inaltii functionari publici. Mi s-ar fi parut normal sa fim suspendati pe perioada campaniei, nu sa ne dam demisia”, a declarat prefectul, exprimandu-si speranta ca aceasta „nedreptate” sa fie reglementata din punct de vedere legal.
„Se pare ca unii au ales cariera de functionar doar de dragul scaunului”
In ceea ce-l priveste pe directorul INA, indiferent de modalitatea prin care un prefect va candida pentru parlament – prin demisie sau prin suspendare – intentia in sine este una imorala si injusta. „Pe masura ce se apropie alegerile parlamentare tot mai multi inalti functionari publici demisioneaza pentru a putea candida (recent – subprefectul de Suceava, Orest Onofrei). Acest lucru intervine dupa ce statul roman a investit sute de milioane de lei in pregatirea acestor oameni, in vederea crearii acelei categorii de functionari publici profesionisti si neutri din punct de vedere politic.
Consider acest fapt nu doar imoral, ci total anormal. De ce au mai urmat acesti oameni tot felul de cursuri, platite din bani publici, daca nu aveau de gand sa faca din functia publica o cariera? …pentru imagine? Trecerea functionarilor in politica nu face decat sa scada increderea oamenilor in administratie iar cei ce se plimba intre administratie si politica sunt sinonimi traseistilor politici, lipsiti de orice scrupule. Nu pot sa cred ca azi esti un functionar impartial si neutru iar maine candidat al unui partid…
Oare acesti oameni au fost tot timpul in slujba partidului ai carui membri sunt acum sau bruma de imagine pe care si-au facut-o din resurse publice si promisiunile de preamarire din partea unui partid i-au facut sa schimbe barca? Mai grav este ca acesti oameni au avut un moment in cariera in care au putut alege: functionar de cariera sau politician. Se pare ca unii au ales cariera de functionar doar de dragul scaunului, ramanand politicieni din umbra si cu prima ocazie si-au reintrat in rol. Si mai grav ar fi ca pe acesti traseisti politico-administrativi sa-i revedem in administratie dupa ce isi vor consuma curiozitatea electorala urmata de un esec. Oare cum e sa fii organizator de alegeri si apoi candidat?” a declarat Dragos Dinca in comunicatul parvenit pe adresa redactiei.
(25 august)