Ieri, la restaurantul Cornul Vanatorului din Pitesti, a avut loc prima editie a Expozitiei de Preparate Culinare Traditionale din judetul Arges. Printre sutele de invitati s-a numarat si presedintele Senatului Romaniei, Nicolae Vacaroiu, care a admirat bulzul si branza de burduf de la Rucar. La expozitie au participat produsele gatite in bucatariile celor mai cunoscute restaurante si pensiuni din Arges, precum si cele ale asociatiilor de producatori de branzeturi din comunele din nordul judetului. Cel mai vizitat stand de produse culinare a fost cel al primarului comunei Babana, Bebe Ivan. Nonconformistul primar le-a gatit, pe loc, invitatilor, mici si porumb copt, servindu-le si tuica din productia proprie.
Rulada in aspic, o ,,specialitate” argeseana
Nu a fost restaurant cu staif in Pitesti care sa nu fi venit cu ceea ce au avut mai bun in bucatarie la aceasta competitie! Fie ca a fost vorba de bucataria cosmopolitului hotel Victoria sau a litigiosului Muntenia, vizitatorii au avut ce degusta. Multi dintre vizitatori, in special cei din afara judetului, au fost incantati de branza la burduf, de bulzul muscelean, dar si de friptura facuta la protap, asa cum numai argesenii stiu sa faca… Multe dintre domnisoarele suple, ziariste sau nu, au poftit cam mult la sarmalutele ,,imbalsamate’’ in sos cu carne de curcan sau muschiulet, ceea ce s-ar traduce in zilele urmatoare cu ceva probleme de silueta. Politicienii argeseni au fost sinceri, asa ca au poftit direct la ciolan. Este cazul primarului Pendiuc, al presedintelui PNG Arges, Cornel Lazar, sau al lui Florea Costache, vicepresedinte al Consiliului Judetean. Din pacate, ciolanul a avut o garnitura de fasole, asa ca argesenii, dupa acest targ culinar, spera sa nu fie intoxicati… prin mass-media, evident! Cat priveste firmele participante la festinul culinar, acestea au fost rasplatite asa cum se cuvine pentru managementul bun in ceea ce priveste bucataria. De remarcat ar fi ca, o buna parte din aceste produse, desi delicioase de ar gusta si sfintii, nu au reprezentat traditia culinara a judetului Argesul. De exemplu, mi-o imaginez eu pe strabunica mea, prin 1920, gatind rulada de curcan cu ciuperci chinezesti si aspic?
Bebe Ivan, bucatarul minune
Unul dintre cele mai vizitate standuri a fost al lui Bebe Ivan, primarul de la Babana. S-a luptat cativa kilometri sa vina in curtea restaurantului Cornul Vanatorului cu ceea ce avea mai bun: tuica marca proprie, carnati gatiti in gospodaria proprie, chiar si raci fierti, semn ca romanul nu are imaginatia limitata cand e vorba de gatit. Multi dintre ziaristi nu s-au putut abtine, asa ca au ,,devorat” ceva raci, care au avut nesansa sa-si faca o baie in oala plina cu apa si condimente a primarului nonconformist. ,,Veniti fiecare, am cea mai buna mancare!’’ striga Bebe Ivan catre cei care se aflau in curtea restaurantului Cornul Vanatorului. Nu era politicos sa refuzi, asa ca primarul a ramas, in scurt timp, fara bucatele alese si fara tuica ,,zacuta” prin butoaie zeci de ani, care devenise galbena ca frunza stejarului de octombrie.
(29 august)