Persoanele care nu si-au exprimat in timpul vietii refuzul de a-si dona organele se considera a fi implicit de acord sa le doneze dupa deces. Este vorba despre o noua lege initiata de sapte parlamentari, printre care actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu si fostul ministru Ovidiu Branzan. Initiativa legislativa a declansat numeroase controverse. Cu privire la acest subiect am cerut opinia unor specialisti, si anume directorului sectiei de Urgente a Spitalului Judetean Arges, medicul Gheorghe Fratoaica si medicul primar cardiolog, Adrian Tase.
Momentul opririi ventilatoarelor este unul crunt
Daca nu ceri in timpul vietii sa fii ingropat intact, odata intrat in moarte clinica vei deveni un potential donator de organe. Un proiect de lege aprobat in Comisiile Senatului, prevede ca donarea se poate face prin acord prezumat. Acordul prezumat presupune ca persoana care nu si-a exprimat in timpul vietii, in mod explicit, refuzul de a-si dona organele dupa intrarea in moarte clinica este de acord, in mod implicit, cu donarea. Desi la prima vedere, din punct de vedere moral, aceasta lege pare ca intra in conflict cu modelul crestin, medicii solidarizeaza cu un astfel de proiect de lege, in ideea ca transplantul a devenit in cazul multor bolnavi singura solutie de salvare.
,,Prelevarea de organe va fi necesara pentru foarte multi bolnavi care au nevoie de aceste organe ca ultima solutie de supravietuire. Au organe distruse, cum sunt rinichii, ficatul, sau sunt bolnavi cu insuficiente cardiace foarte avansate care nu se mai pot rezolva altfel si pentru care singura solutie este transplantul de organe. Impactul acestei legi asupra romanului este mai mult impact emotional si tine mai mult de mentalitate de popor si nu de religie sau spiritualitate’’ este convins dr. Fratoaica.
Pana a se ajunge in stadiul de a deveni donatori, problema cea mai mare cu care trebuie sa se confrunte medicii este intreruperea aparatelor care asigura supravietuirea organismului ca sustinere din exterior. Primul aspect moral al legii tine de intreruperea acestor aparate, cu care multi romani nu sunt de acord. ,,Donatorii de organe nu sunt oameni care au afectiuni. Sunt persoane perfect sanatoase care in anumite conditii au suferit o agresiune cranio-cerebrala. Sunt persoane care oricum nu mai au sanse de supravietuire, dar care supravietuiesc pe functiile de baza, mentinute de aparate. Daca aparatul este oprit, in acel moment ei mor. Deci sunt persoane carora va trebui sa li se intrerupa aparatura la un moment dat’’.
Potrivit dr. Fratoaica, momentul intreruperii aparatelor este cel mai important si cel mai crunt care se poate intampla, pentru ca cineva va trebui sa-si dea acordul. A-ti da acordul in acest sens pentru o ruda sau pentru cineva foarte apropiat, este asimilat de multi cu crima sau eutanasia asupra persoanei respective.
„Traim doar din bariere de mentalitate”
O persoana implicata emotional, familial intelege ca este ca si cum si-ar fi omorat ruda, copilul sau parintele. ,,Asta este o chestiune de mentalitate. In realitate se intampla cu totul altceva. Numarul de paturi in terapia intensiva sunt limitate in orice spital din lumea asta si, daca la un moment dat se aduna astfel de legume, nu mai intra bolnavi care au rata de supravietuire. Stiu ca este un pic cinica povestea pe care o spun, dar este o poveste reala si pe care trebuie s-o intelegem’’, spune Gheorghe Fratoaica. In astfel de conditii orice tara din lume si-a creat o legislatie pentru a hotari cand sa intrerupa astfel de aparate. La noi exista, inca din 2005, un capitol in legea 95, in ceea ce priveste comisia care intrerupe aceste aparate. Comisia se intruneste cu conducerea spitalului si hotaraste daca o persoana nu mai poate fi mentinuta pe aparate pentru ca sansele de supravietuire vor fi zero sau sansele de recuperare ale ei sunt foarte mici sau zero. In unele tari se cere acordul familiei, in altele nu se intampla acest lucru.
Ne lovim de multe bariere de mentalitate. Traim doar din bariere de mentalitate. Atat de urate sunt lucrurile sau atat de grave sunt lucrurile incat noi am ajuns sa facem mai mult de 50-60% din medicina mentalitate si nu tratament medicamentos. E greu cand incerci sa ajungi la bolnav strecurandu-te prin mentalitatea lui. Asta se va intampla si cu legea donarii de organe. Va trebui sa ne strecuram prin mentalitate pentru a ajunge la sufletul lui’’.
„Legea asta este facuta pentru cei care au nevoie de organe, dar de care vor profita cei care vor face trafic cu ele”
In schimb, doctorului Gheorghe Fratoaica i se pare abuziv ca o persoana sa devina donatoare de organe automat, in lipsa unui acord de-al sau: ,,De acord esti in principiu cand nu esti impotriva donarii de organe. Romanul este frustrat pentru ca nu a fost intrebat direct. Persoanele care nu isi exprima dorinta de a deveni donatori, chiar as prefera sa nu fie donatori de organe, pentru ca sunt oameni care au instabilitate emotionala si te poti astepta oricand sa-si retraga semnatura data pentru ca nu scrie nicaieri ca daca si-au dat-o o data nu si-o pot retrage.’’
Potrivit dr. Fratoaica, daca ar fi sa privim ca romani patrioti legea donarii de organe, aceasta poate sa fie o lege benefica si la un moment dat, o sursa de salvare a economiei nationale, dar cu o singura conditie – organele sa nu fie exportate. ,,Din pacate, sunt convins ca organele vor merge afara. Sa nu ne pomenim acum ca ne transformam intr-o alta mafie. Am vandut industria si acum vindem si organele romanilor. Aici este problema si ar fi foarte bine daca voi, ca media, veti sta cu ochii pe cei care recolteaza organe. Si chiar ar fi bine sa fie transparenta aceasta situatie pentru ca tare mi-e teama ca o parte din organe vor merge dincolo si, la un moment dat, din dorinta de a face bani, se va forta recoltarea de organe. Cred acest lucru pentru ca am vazut multa imoralitate. Legea asta este facuta pentru cei care au nevoie de organe, dar de care vor profita cei care vor face trafic cu ele. Sa nu-mi spuna mie cineva ca nu va fi tentat, cand pretul la organe in Occident este atat de mare, sa spuna ca un rinichi nu este bun, si pe diferite canale si mafii sa ne pomenim ca de fapt o parte din organe merg in alta parte. Stiu ca ce spun este foarte grav, dar este un lucru care se poate intampla. Si atunci este nevoie de acest feed-back, ca legea sa fie corecta cu scopul pentru care a fost creata: aceea de a da sanatate la oameni care alta speranta nu mai au’’.
Adrian Tase: ,,Exista posibilitatea sa imbunatatim mentalitatea medicilor argeseni”
Potrivit dr. Adrian Tase, medic primar cardiolog, in Romania mentalitatea este o problema la toate nivelurile, nu numai in sanatate, iar mentalitatea trebuie schimbata nu doar la pacienti, dar chiar si la medici. ,,Exista posibilitatea sa imbunatatim mentalitatea medicilor argeseni ca sa se simta mai stapani pe situatie, iar in conditiile in care vom face clinici in Pitesti, vom putea sa rezolvam problemele ca si in Bucuresti sau in alte centre’’, este de parere medicul cardiolog.