De sarbatori, tot mai multi romani prefera sa petreaca in strainatate decat pe plaiurile mioritice. Potrivit agentului de turism Nicoleta Tatiana Suditu de la agentia de turism ,,New Travel Muntenia’’, preturile pachetelor de servicii in strainatate sunt mult mai ieftine decat in Romania, motiv pentru care Austria, Dubai sau Italia au devenit destinatii vedeta pentru aceasta perioada. Desi ne aflam in plina criza economica, numarul turistilor nu a scazut foarte mult, semn ca ofertele tentante ale agentiilor de turism nu-i lasa indiferenti pe argeseni nici in acest an.
Mai ieftin in strainatate decat in tara – mit sau realitate?
De cativa ani incoace, romanii aleg sa-si petreaca vacantele de vara sau de iarna in strainatate. Cei mai multi invoca preturile foarte scazute din alte tari, comparativ cu preturile unor destinatii renumite din Romania. Potrivit d-nei Suditu, produsele turistice in strainatate, vorbind de aceeasi categorie de confort, sunt intr-adevar mai ieftine decat la noi in tara. Indiferent ca vorbim de vacanta la mare, munte, sau de Revelion, preturile din Romania sunt mai ridicate.
Atunci cand vorbim de preturi, trebuie sa avem in vedere in primul rand criteriile de clasificare a hotelurilor, care difera de la o tara la alta. Este un lucru bine cunoscut ca un hotel de 4 stele de pe litoralul unor tari este uneori comparabil cu un hotel de 3 stele de pe litoralul romanesc. Este adevarat ca per total, pachetele de servicii in strainatate uneori depasesc acelasi pachet de servicii din Romania, pentru ca intervine si pretul transportului. Ca sa mergi in Austria parcurgi 1500 de km, pe cand pana la Poiana Brasov, de exemplu, parcurgi 150 de km. Ca atare, vorbim si de distanta, element foarte important in stabilirea pretului unui pachet de servicii.
Cazarea este mai ieftina in strainatate
Referitor la cazare, agentii de turism spun ca este mai ieftin in strainatate, intrucat strainii nu majoreaza foarte mult preturile in perioada Anului Nou sau in perioada vacantelor, asa cum se majoreaza la noi. Aici intervine politica fiecarui hotel in parte si nu este neaparat o politica a statului. In Romania preturile sunt mari, pe de-o parte, pentru ca nu avem un manageriat tocmai bun, iar pe de alta parte, perioada sezoniera mai scurta decat in alte tari este un element important care justifica pretul simtitor mai ridicat.
De exemplu, la noi, sezonul estival inseamna doua luni pe an, pe cand in Turcia sau Spania inseamna patru, cinci luni pe an. Din aceleasi motive, preturile sunt la fel de ridicate si pe timp de iarna, plus ca oferta hoteliera la munte este mult mai limitata. Din aceasta pricina, hotelurile cunoscute de pe Valea Prahovei sau Poiana Brasov isi permit si preturi mai mari care, este adevarat, nu se justifica prin marimea lor. Un pachet de sase-sapte nopti in Austria fie la Salzburg, fie la Viena chiar si cu transport, este mai ieftin decat un pachet de patru nopti la un hotel de 4 stele pe Valea Prahovei sau Poiana Brasov.
Chiar daca avem preturi mai ridicate decat in multe alte tari din lume din cauza perioadei sezoniere scurte, serviciile din Romania nu sunt cu nimic mai prejos decat cele din strainatate, ba mai mult, putem spune ca avem servicii comparabile sau chiar mai bune. Se intampla adeseori ca un hotel de 5 stele din strainatate, pe anumite destinatii, cazarea in sine sa fie mai proasta decat cea a unui hotel de 3 stele de pe litoralul romanesc, de exemplu. ,,Ca oferta pe litoral si chiar la hotelurile de munte, noi avem de suferit la capitolul facilitati. Camera de hotel este mai buna la noi, in schimb facilitatile hotelurilor sunt limitate. Acesta este un capitol la care noi abia daca miscam putin’’, ne-a marturisit d-na Suditu.
Cele mai scumpe si cele mai ieftine destinatii
Cu siguranta multi dintre dv. sunteti curiosi sa aflati care sunt cele mai ieftine dar si cele mai scumpe destinatii din lume. D-na Suditu, insa, nu se aventureaza sa faca un asemenea top intrucat, pe langa serviciile de cazare trebuie luata in calcul si distanta pe care o parcurgem pana in tara de destinatie.
Astfel, la pretul unui pachet de servicii concura, pe langa cazare, si biletul de avion. Evident ca daca vorbim de Bora Bora pretul de avion este foarte mare si automat pachetul ajunge la un pret ridicat, chiar daca serviciile de acolo nu sunt foarte scumpe. La fel se intampla si in cazul destinatiilor ca Seychelles, Maldive sau Mauritius, al caror pret depaseste 2.500 de euro din cauza costului biletului de avion. La Dubai, de exemplu, pentru sapte nopti de cazare poti plati 900 de euro la un hotel de 2 – 3 stele, dar si 5.500 de euro la Burj Al Arab, unul dintre cele mai scumpe hoteluri din lume. Exista si croaziere de lux, la 17.000 euro pentru 108 zile, care practic fac inconjurul lumii. Deocamdata, niciun argesean nu s-a inscris pentru a pleca intr-o astfel de croaziera.
Destinatii mai ieftine ar fi Paralia Katerini, unde, in anumite perioade ale anului poti calatori si cu 100 de euro (transport autocar). Pentru Tunisia, un pachet de servicii pleaca de la 149 euro si include sapte nopti de cazare cu demipensiune si bilet de avion inclus. Litoralul bulgaresc poate fi ieftin mai ales atunci cand se fac rezervari din timp. De asemenea, d-na Suditu recomanda fara rezerve litoralul turcesc, care este o destinatie foarte ieftina si in acelasi timp o destinatie de lux.