Alaturi de masajele cu uleiuri aromatice, sauna reprezinta una dintre cele mai cunoscute metode de relaxare si ingrijire corporala. Folosita din cele mai vechi timpuri, sauna a devenit in zilele noastre un rasfat pentru doamnele si domnisoarele care vor sa se mentina in forma sau pur si simplu sa se destinda dupa o zi incarcata la serviciu. ,,Beautiful Estetic’’ va recomanda sauna uscata si sauna umeda.
Sauna uscata
Fiind poate cel mai vechi mod de relaxare al omului, sauna nu s-a schimbat foarte mult de-alungul timpului, nici ca mod de folosire si nici ca si constructie. Cu toate acestea, sauna este si azi cea mai des folosita pentru destindere si relaxare. Pe langa efectul calmant, sauna are si efect terapeutic, ajutand la eliminarea toxinelor. Temparatura ridicata si transpiratia favorizeaza eliminarea toxinelor, arderea caloriilor, reglarea ritmului cardiac si circulatiei sangelui in tot organismul. Sauna uscata este cel mai simplu si rapid mod de a uita de stresul zilnic. Caldura uscata care se formeaza in cabina de lemn, determina o transpiratie abundenta la nivelul corpului si eliminarea toxinelor si produsilor de metabolism in exces. Acest lucru antreneaza de asemenea diverse impuritati de la nivelul pielii producand o curatire eficienta. Sauna uscata este recomandata persoanelor care vor sa se relaxeze si mai putin celor care vor sa scape de cateva kilograme in plus sau de inestetica celulita. Sauna uscata nu ajuta foarte mult in acest sens, cea mai recomandata in acest caz fiind sauna umeda. Desi nu este folosita atat de mult in scop terapeutic, sauna uscata nu poate fi folosita de persoane cu probleme cardiace, intrucat temperaturile la care poate ajunge caldura uscata sunt cuprinse intre 60-100 grade. Pentru relaxare, sauna este folosita pana la 30 de minute cu doua, trei pauze de cate cinci minute. In cele cinci minute de pauza se face dus cu apa de preferabil mai rece sau calduta. Alternanta caldura putenica – dus rece determina modificari bruste de calibru la nivelul sistemului arterial si se constituie intr-o forma eficienta de “antrenament” al motilitatii vasculare. O sedinta de sauna uscata costa 35 de lei.
Sauna umeda
Sauna umeda presupune creerea unei atmosfere de vapori de apa, a carei temperatura este mai redusa decat in cazul saunelor uscate dar cu eficienta mai mare in ceea ce priveste hidratarea pielii.
Tipul acesta de sauna este indicat celor cu tenul deshidratat iar sauna uscata celor cu tenul gras. Obligatoriu dupa aceea trebuie aplicata o crema cu proprietati anticelulitice, hidratante, hranitoare, de preferinta emulsie uleioasa, de tip apa in ulei.
Sauna umeda sau cabina de aburi care este defapt un pat de lemn reglabil peste care se intinde o folie de plastic, ofera efecte similare saunei uscate insa, in interiorul ei, climatul este foarte diferit. Prin umiditatea foarte ridicata ( 100% ) si temperatura relativ mare ( in jur de 45 grade C ), cabina de aburi are foarte multe efecte benefice asupra organismului. Sauna umeda este suportata mai usor fiindca capul ramane neacoperit. In tratamentele de slabit si anticelulitice, sauna umeda este folosita intotdeauna in asociere cu impachetari cu alge sau crème speciale in functie de necesitatile fiecarei cliente. Dupa sauna se aplica lotiuni, crème hidratante sau unt de corp pentru ca in timpul saunei intervine deshidratarea odata cu pierderea apei din corp prin transpiratie. O sedinta costa 50 de lei, cremele si lotiunile, aplicate ulterior fiind platite separat. ,,Dupa ce clienta sta in jur de 15 minute la sauna, se face un peeling pe tot corpul. Daca pielea este foarte deshidratata aplicam unt de corp, iar pentru o piele normala o lotiune tonica. Produsele folosite la finalul tratamentului intra foarte repede in piele pentru ca persoana respectiva sa nu stea prea mult timp dezbracata. Dupa aceea, clienta se aseaza pe patul de relaxare pentru a bea apa nu foarte rece in cantitate mare’’, a spus Mihaela T., cosmetician. Sauna umeda mai este folosita si pentru tratarea vergeturilor, pielii uscate, detoxifiere.