Dracula Fest a reprezentat una dintre cele mai importante manifestari din cadrul Sarbatorilor Argesului si Muscelului. Pentru ca a fost realizata pe fuga, in doar cateva saptamani, vom scuza minusurile acestei prime editii, considerand ca orice inceput este de bun augur si cu speranta ca editiile viitoare se vor apropia intru totul de spiritul unui Dracula Fest autentic. Un lucru ramane, insa, de neuitat: drumul pana la poiana in care a avut loc evenimentul. Un drum cu adevarat de… groaza, care a asigurat adrenalina pentru intregul festival (8 kilometri neasfaltati, in panta, cu serpentine inguste). Vom puncta, in cele ce urmeaza, bilele albe si negre ale primei editii ale Festivalului Dracula Fest.
Bile albe si bile negre
»Peisajul in care s-a desfasurat evenimentul a fost superb, insa accesul pana acolo a fost unul de groaza. Este greu de crezut ca vor mai veni la fel de multi oameni la editia a II-a daca drumul nu va fi renovat. Plus de asta, daca se doreste a fi un festival care sa depaseasca granitele judetului, va trebui aleasa o alta locatie, una in apropierea Cetatii Poienari, caci aceasta ar trebui sa fie punctul de interes. Sa speram ca cetatea va fi renovata cat mai curand. In acest sens, Consiliul Judetean a demarat niste proiecte pe fonduri europene. In acelasi timp, TVR 1 organizeaza din aceasta toamna un Teledon pentru reabilitarea monumentelor istorice, Poienarii aflandu-se in cap de lista in cursa pentru 1 milion de euro.
»Ne-a placut sceneta cu Dracula realizata de catre actorii Teatrului Davila si abordarea acestora: Vlad Tepes Dracula nu a fost un vampir si nici un domnitor insetat de sange, ci un domnitor intelept, care si-a dat seama ca metehnele natiei acestea nu pot fi tinute in frau decat in momentul in care cetatenii stiu de frica. Ceea ce se confirma si acum, peste sute de ani.
»Ne-au placut produsele traditionale, in special branzeturile. Pacat, insa, ca au fost prea putine standuri, si acestea eclipsate de gratarele cu mititei si dozatoarele cu bere.
»Nu ne-a placut faptul ca, in afara scenetei realizata de Teatrul Davila, atmosfera medievala nu a existat, ea fiind inlocuita de o atmosfera tipic balcanica: tarabe cu tot felul de nimicuri de prost gust si prea multa muzica populara, dar care a fost, ce-i drept, pe gustul localnicilor, care au dansat de le-au sfarait picioarele. Daca se vrea insa un festival national, cu siguranta va trebui revizuita si partea cu muzica…
»Nu ne-a placut faptul ca printre toate nimicurile de pe tarabe nu am gasit nimic care sa faca referire la acest eveniment, nici macar o amuleta cu Tepes, o vedere cu Cetatea Poienari, un tricou cu Dracula, orice…
»Dar ca sa incheiem intr-o nota pozitiva, ne-a placut ideea de festival medieval in localitatea de care se leaga cel mai mult istoria lui Vlad Tepes, insa conceptul, este clar, va trebui regandit din temelii, in cazul in care se doreste sa fie mai mult decat o sarbatoare locala.