Ultimele aparitii la mica publicitate sunt anunturile de vanzare a telefoanelor Nokia 1100, pentru care unii proprietari cer si 2.000 de euro. Telefoanele din acest model, produse de cunoscuta companie finlandeza, au ajuns peste noapte la niste preturi astronomice, deoarece a aparut zvonul ca acestea pot fi folosite de hackeri.
Specialistii sunt de parere ca informatiile respective sunt fabulatii si ca ar putea fi vorba despre o noua teapa de genul ,,masina de cusut Singer”. Astfel, multi romani au aflat in ultimele luni ca au in casa o mica avere, telefonul mobil cu pricina, primit gratis de la serviciu sau cumparat cu 2 lei ar valora acum cateva mii sau, dupa cum spun unii, cateva zeci de mii de euro.
Modelul Nokia 1100, care s-a vandut pe glob in peste 200 de milioane de exemplare, a devenit peste noapte un dispozitiv electronic dorit de hackerii din toata lumea, motivul este ca modelul respectiv ar avea, din fabricatie, o defectiune care permite obtinerea parolelor unor conturi bancare personale si prin urmare, fraudarea posesorilor acestora de sume importante de bani.
Vestea ca Nokia 1100 fabricat in Germania inainte de 2003 s-a raspandit cu mare viteza – pe internet sau verbal, astfel incat mii de romani cer acum pe un asemenea telefon preturi exorbitante.
Aceasta ’’poveste’’ a prins foarte bine la public, chiar daca miroase de la o posta a teapa organizata, de tipul afacerii cu masini de cusut Singer, considerata deja fumata in lumea escrocilor.
Frank Engelsman, unul dintre angajatii firmei Ultrascan Advanced Global Investigations, specializata in investigarea de fraude pe internet, afirma in luna aprilie 2009 ca telefoanele respective ar avea o defectiune de soft care ar permite interceptarea mesajelor primite de proprietarii telefoanelor de la bancile la care au deschise conturi. Dupa cum a explicat reprezentatul Ultrascan, mesajele respective care contin coduri de identificare ale tranzactiilor bancare si parole de conturi ar fi putut fi directionate catre alte telefoane, astfel incat sa ajunga in mainile unor infractori, care ulterior sa foloseasca datele pentru a scoate bani din conturile persoanelor respective.
Nokia a dezmintit categoric faptul ca modelul respectiv ar avea o asemenea problema. In ciuda semnelor mari de intrebare ridicate de afirmatiile Ultrascan, povestea telefoanelor "minune" a prins foarte bine in Romania. Site-urile de anunturi sunt pline de oferte de vanzare cu modelul respectiv, iar preturile cerute sunt ridicol de mari intre 50 si cateva mii de euro. Unii dintre proprietarii acestora erau atat de convinsi ca mobilul lor face banii solicitati, incat refuzau din start orice negociere.
In spatele acestei descoperiri senzatinale se afla desigur o miza destul de mare : vanzarea unui numar considerabil de aparate, si de ce nu, la un pret multumitor!