Elevii romani citesc prost iar un sfert dintre ei nu sunt capabili sa rezolve nici macar probleme elementare de matematica, situandu-se printre cei mai slabi din intreaga Uniune Europeana in privinta performantelor scolare si a numarului de ani dedicati pregatirii.
Din raportul privind Starea Invatamantului elaborat de catre Ministerul Educatiei, reiese ca invatamantul romanesc se mentine pe rezultate mediocre, comparativ cu sistemele de invatamant din alte state europene cum sunt Ungaria, Cehia sau chiar Bulgaria, ca o cincime dintre copiii romani nu merg la gradinita, o treime dintre absolventii de liceu nu sustin bacalaureatul, iar un sfert dintre scolari nu sunt capabili sa rezolve nici macar probleme elementare de matematica.
Conform analizei, Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in privinta raportului dintre numarul de elevi si studenti din sistem si numarul total al tinerilor care au varsta necesara scolarizarii. Astfel, rata de participare la toate nivelurile de educatie inregistrata de Romania este de numai 56%, fata de media UE de 63%, mai prost decat tara noastra stand doar Bulgaria si Cipru (55%). In timp ce ministerul se lauda cu scaderea abandonului scolar in anul 2007-2008 cu 0,1%, in 2009 pe unele paliere, cum ar fi invatamantul profesional, s-a ajuns la un nivel record pentru ultimele doua decenii: 8,5%.
Cauzele degradarii unui invatamant ce pregateste viitorul tarii sunt multiple: pe de o parte, starea materiala precara a parintilor, lipsa de atractie a meseriilor pentru scolari precum si nehotararea elevilor de a urma un anumit drum in viata, multi schimbandu-si din mers optiunile scolare, iar pe de alta parte schimbarile nenumarate, fiecare ministru al invatamantului venind cu propriile metode care in timp au generat o multime de probleme ale invatamantului ce sunt in mare parte probleme generale ale societatii romanesti, ceea ce confirma faptul ca cele doua se reflecta reciproc.