Potrivit unui studiu facut la Universitatea Yale de catre biologul Stephen Stearns, evolutia contemporana este bazata pe trasaturi genetice care sunt centrate pe fertilitate. Stephen Stearns a descoperit ca femeile robuste si corpolente, dar nu obeze, tind sa aiba mai multi copii si au mai multe sanse sa transmita anumite gene copiilor lor.
Echipa condusa de Stephen Stearns a examinat date statistice de la 2.238 de femei trecute de menopauza, din cadrul studiului Framingham Heart care a inceput in 1948. Cercetatorii au cautat corelari intre caracteristicile fizice ale femeilor, printre care greutatea, inaltimea, tensiunea si nivelul colesterolului, si numarul de copii pe care i-au nascut.
Evolutia se putea traduce prin ,,supravietuirea celui mai bun”, insemnand ca acele fiinte care reusesc sa traiasca mai mult timp sunt predispuse sa isi transmita genele generatiei urmatoare. Omul modern nu infrunta aceleasi pericole ca predecesorii sai, dar chiar si asa supravietuieste suficient de mult pentru a se reproduce.
Femeile cu putina grasime corporala nu au ovulatie. Daca aceasta tendinta va continua, fara nicio influenta culturala, peste urmatoarele zece generatii, in anul 2409, femeia medie va fi cu doi centimetri mai mica decat astazi, va avea un kilogram mai mult, va avea o inima sanatoasa, primul copil va veni cu cinci luni mai devreme si va intra in menopauza cu aproape un an mai tarziu. ,,Ritmul evolutiei este foarte incet, dar foarte similar cu ceea ce vedem la alte animale si plante. Oamenii nu par a fi o exceptie” a mai spus Stearns.