Auzim in fiecare zi la TV, radio, mass-media, oriunde privesti si oriunde te afli, rapoarte economice, analisti dispusi sa vorbeasca la nesfarsit despre economie. Acest cuvant ne insoteste in mai toate momentele zilei si putini sunt cei care cunosc detaliile „din culise” ale economiei.
A se da lectii de economie cetateanului de rand, si faptul ca aceste lectii contribuie la transformarea cetateanului intr-un participant activ si constient la ceea ce petrece in jurul nostru, nu este un punct de vedere gresit. Daca analizam situatia actuala a Romaniei, si daca cetateanul roman ar beneficia de un nivel mai ridicat al educatiei sale economice, atunci multe dintre problemele noastre ar fi mult mai usor de solutionat.
Ar trebui sa invatam ca economia are legitatile ei, ce nu pot fi modificate de niciun parlament, de niciun guvern si nici chiar de catre miscarile sindicale. Sunt legitati care, exprimand logica si rationalitatea actului economic, nu pot fi nici interpretate si nici negociate. Daca s-ar cunoaste faptul ca salariul mediu pe economie nu este o suma stabilita dupa bunul plac al guvernului, ci o consecinta directa a nivelului productivitatii medii sociale, atunci nu s-ar mai solicita cresteri ale acestuia in conditiile in care nu se inregistreaza cresteri ale productivitatii. Daca s-ar cunoaste faptul ca veniturile unei intreprinderi rezulta din vanzarea pe piata a produselor ei, atunci acele intreprinderi care au pierderi deoarece produc pe stoc nu ar mai bloca drumurile publice pentru a forta guvernul sa le acorde subventii. Daca s-ar cunoaste faptul ca veniturile bugetului nu sunt stabilite pe baza deciziilor guvernamentale, ci pe baza sumelor atrase din impozite si taxe, atunci marii datornici la buget nu ar mai solicita cresterea alocatiilor bugetare.
Majoritatea romanilor stiu destula economie pentru a intelege cum stau lucrurile in economia de piata, ceea ce ne lipseste, in schimb, este nevoie de lectii de educatie civica si economica, pentru ca sa se inteleaga mai bine situatia in care ne aflam si faptul ca avem sansa de iesire din inapoiere si saracie. Putina cunoastere nu strica, si vorba lui Anton Pann: „Nu cere mai mult decat dai, nu te intinde mai mult decat ai”.