Romania va plati scump pentru criza din 2009, in primul rand pentru imprumuturile de ordinul zecilor de miliarde de euro facute de Guvern, efect ce se va rasfrange anul viitor, cand se va plati, in bani sau in locuri de munca, si mai apoi prin decizia autoritatilor romane de a evita masuri nepopulare (disponibilizari, micsorari de pensii si salarii sau mariri de taxe) in anul electoral 2009.
Atat cursul valutar, eventualele mariri de taxe si impozite, si indatorarea continua a Romaniei vor fi afectate de stabilitatea mediului politic si de respectarea acordului de 20 de miliarde de euro cu FMI si CE.
Cursul valutar ar putea ajunge pana la peste 5,5 lei/euro daca Romania rateaza acordul cu FMI, si abia in 2015 ar suferi o scadere sub 4 lei . Conform estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, cursul mediu va fi la fel ca in 2009 de 4,2 lei/euro. In timp ce unele banci estimeaza un curs in scadere, in apropierea pragului de 4,1 lei/euro la finele lui 2010, CNP spune ca abia in 2015 paritatea ar putea scadea sub pragul de 4 lei pentru un euro, dupa ce in 2014 vom plati in medie 4,05 lei pe euro. Exista riscul unui esec al acordului cu FMI ce ar putea destabiliza masiv leul, fiind posibil si un curs 5,5 lei/euro, ceea ce ar avea efecte devastatoare pentru cei cu credite in valuta.
Un alt efect al deprecierii este scumpirea de bunurile si serviciile ale caror pret este exprimat in euro, printre care proprietatile imobiliare, serviciile de telefonie, internet si TV precum si unele taxe si impozite, printre care si taxa auto.
Urmeaza o scumpire drastica a bunurilor si serviciilor inca din prima zi a anului viitor, energia electrica va fi cu pana la 20% mai scumpa, benzina se va scumpi si ea cu pana la 20%, in timp ce tigarile, in pretul carora acciza urca pana la 80%, vor fi si ele cu 34% mai scumpe, pana la 10 lei pe pachet. Scumpirea utilitatilor va determina si scumpirea produselor in al caror cost de productie curentul si carburantii ocupa ponderi importante. Patronatele din productia de alimente estimeaza deja scumpiri de 10-20% la carne, in special de pui si de porc, 4-5% la lapte si circa 2% la zahar si paine.
Suntem datori vanduti pentru ca in 2010 statul va plati dobanzi de peste doua miliarde de euro aferente datoriei publice, respectiv pana la 2% din PIB, cam cat bugetul unui minister mai mic. Datoria publica, de peste 33 miliarde de euro, respectiv 28% din PIB, ar putea creste pana la 35% in urmatoarele luni, respectiv pana la aproape 40 de miliarde de euro, in conditiile in care numai in primele noua luni ale acestui an statul s-a indatorat cu sase miliarde de euro.
Mentinerea cheltuielilor bugetare la care se adauga si plata dobanzilor vor scadea vizibil investitiile statului. Conform acordului cu FMI, investitiile trebuiau initial sa aiba 3,5% din PIB, prognoza scazand insa la doar 3,1% in 2009.
Va iesi Romania din criza? O raza de speranta mai exista. Anul viitor, economia romaneasca ar putea creste cu 0,5%, fata de o scadere de 7,7% in 2009, dar cresterea economica de anul viitor fara exporturi si cu un consum intern gatuit de ratele mari de la banci si disponibilizari sau scaderi de salarii, pare a depinde integral de atragerea de investitii straine.