Dubai, paradisul miliardarilor si cosmarul caderii economice, nu este singura economie care a crescut brusc in ultimii ani, pentru a ajunge inglodata in datorii pe care nu le mai poate plati. Cu astfel de probleme se confrunta si Romania, Grecia si alte tari europene mai mici, sustin analistii internationali.
Desi problemele din Dubai par sa-si fi gasit echilibrul, exista multe alte tari care sufera din cauza unei combinatii de venituri la stat in scadere si imprumuturi externe mult prea mari, relateaza CNN Money.
Pana in prezent, FMI si Uniunea Europeana au oferit ajutor de urgenta pentru a limita scaderea economica in mai multe tari grav afectate de criza, printre care Ungaria, Ucraina si Letonia. In luna septembrie, FMI anunta ca a imprumutat 163 de miliarde de dolari, de la prabusirea Lehman Brothers, in toamna anului trecut. Luand in considerare starea economica fragila, frica investitorilor si cheltuielile prea mari ale guvernelor, este doar o problema de timp pana cand urmatoarea etapa a crizei globale va incepe.
La ora actuala, economistii straini considera Romania un tip de tara ,,bubble”, care ar putea exploda in orice moment. De altfel, acestia cred ca alegerile prezidentiale, ce vor avea loc duminica, reprezinta cheia pentru asigurarea celei de-a treia transe din imprumutul extern acordat prin intermediul Fondului Monetar International.
,,Intrebarea care se pune in toata lumea este care ar trebui sa fie limita pentru sprijinul acordat tarilor cu probleme” comenteaza Mary Stokes, economist specializat pe Europa pentru RGE Monitor, firma de consultanta condusa de unul dintre cei mai cunoscuti economisti, Nouriel Roubini.
Si Grecia este una dintre acele tari aflate in pericol. Avand o lunga istorie de relaxare fiscala, statul din sudul Europei este criticata pentru cheltuielile excesive. Costurile pentru imprumuturile facute de Guvernul grec au crescut, atragand o scadere a rating-ului de tara, in acest an. De asemenea, costurile asigurarii titlurilor de stat impotriva intrarii in incapacitate de plata s-au majorat de zece ori, de la inceputul crizei, in 2007. Pentru iesirea din impas, votantii greci au inlocuit guvernul, alegand o administratie care a promis sa taie cheltuielile bugetare cu un sfert, pana anul viitor. Totusi, chiar si noul buget pe 2010 prevede un deficit bugetar de peste 9% din PIB, de trei ori peste limita impusa de Uniunea Europeana.
Unii observatori internationali cred ca Grecia nu va avea de ales decat sa ceara ajutor din partea UE, care a sprijinit deja tara prin intermediul creditelor ieftine. Insa George Papaconstantinou, nou ales in functia de ministru de Finante, insista ca nu va cere ajutor european. ,,Ceea ce Grecia are nevoie din partea partenerilor sai este, de fapt, o incetare a fenomenului de neincredere” a spus Papaconstantinou.
Conform situatiei, Grecia ar putea reprezenta urmatoare criza dupa Dubai, dar nici alte tari nu sunt cu mult in urma. Depedente de exporturi, Letonia si Ucraina continua sa se lupte, in ciuda imprumuturilor de la FMI. De asemenea, Spania si Irlanda, desi au economii mult mai diversificate, nu reusesc sa-si revina in urma crizei imobiliare masive.
Criza a afectat si unele dintre cele mai mari economii din lume, precum Japonia, Statele Unite si Marea Britanie, unde dezechilibrele fiscale sunt majore.