Romania este inca sub socul rezultatului electoral. Bine pentru unii si rau pentru altii, realitatea ne face sa ne intrebam „acum cine va conduce si va forma viitorul Guvern”? Lucian Croitoru, fost premier desemnat, care a revenit pe postul de consilier al guvernatorului BNR, sustinea ca Romania are un program de guvernare care nu include promisiunile din campanie: reduceri de taxe, subventii si ajutoare sociale.
„In prezent, programul economic al guvernului e regasit in acordul cu FMI, iar in acest acord nu este prevazuta nicio micsorare de taxe” declara Lucian Croitoru, in urma cu cateva zile.
Privind putin in trecut, Traian Basescu anunta, in dezbaterea de pe 3 decembrie, ca doreste reducerea cotei unice la 14%, iar Mircea Geoana avea in vedere eliminarea impozitului forfetar si reducerea contributiilor sociale.
Potrivit fostului premier desemnat, promisiunile electorale referitoare la micsorarea de taxe sau acordarea de ajutoare implica shimbari de prioritati la nivel de buget, care nu pot fi realizate peste noapte. „Orice crestere a taxelor ar frana economia, care nu s-a relansat inca si nu o va face inainte de jumatatea anului 2010, iar orice reducere de taxe ar crea o problema de stabilitate macroeconomica. si asa tinem greu deficitul in limitele programate, ca sa ii mai dai si o lovitura in partea de reducere de taxe” avertizeaza fostul premier desemnat.
„Sunt foarte multe rigiditati in buget care nu vor permite o schimbare a prioritatilor, rigiditati precum obligativitatea ca invatamantul sa aiba in fiecare an alocata o suma echivalenta cu 6% din PIB etc. Sunt si alte fonduri care au procent fix din PIB, care trebuie respectate” a adaugat Croitoru.
„Cred ca este imoral sa stii ca ai probleme grave in ceea ce priveste cheltuielile si ineficiente majore si, in acelasi timp, sa decizi sa cresti taxele ca sa finantezi astfel de cheltuieli. Acest lucru nu este corect nici din punct de vedere economic, dar nici din punct de vedere moral, pentru ca banii respectivi sunt bani publici” mai sustine Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR afirma ca este esential ca viitorul guvern sa mentina acordul cu FMI: „O anulare a acestuia va determina efecte negativ in lant: in primul rand deprecierea monedei nationale in raport cu euro, apoi cresterea inflatiei, a ratelor dobanzii si asa mai departe”. Pe de alta parte, Croitoru sustine ca, daca nu se fac greseli de politici macroeconomice, nu va exista o deteriorare a ratei de schimb anul viitor. „Dimpotriva, putem vedea mici aprecieri. Nu vor fi abateri semnificative”, a precizat Croitoru.
Obligatiile Romaniei fata de FMI ne aduce in fata unui adevar greu de evitat:
»tinte clare pentru deficitul bugetar: 7,3% in 2009, 5,9% in 2010, 3% in 2011;
»tinte pentru rezervele valutare;
»limite maxime pentru cheltuielile primare de la buget (cele cu salarii si cele cu bunuri si servicii);
»adoptarea legii responsabilitatii fiscale care „ va stabili, in urma coordonarii cu FMI si cu Banca Mondiala, proceduri imbunatatite de elaborare a bugetelor multianuale; va stabili limite privind rectificarile bugetare efectuate in cursul anului; va prevede reguli fiscale privind cheltuielile, datoria publica si deficitul primar; va crea un consiliu fiscal care sa asigure o analiza independenta si de specialitate; va crea cadrul de emisiune si gestionare a garantiilor si a altor obligatii colaterale”, dupa cum se arata in Scrisoarea de angajament fata de FMI;
»reducerea numarului de salariati din sectorul bugetar printr-o rata de inlocuire de un angajat nou la sapte plecati;
»adoptarea legii unice de salarizare a bugetarilor care sa elimine practica prin care, datorita sporurilor si stimulentelor, veniturile angajatilor la stat ajungeau sa fie de cateva ori mai mari decat salariile de baza;
»reforma sistemului de pensii, urmarindu-se cresterea numarului de persoane care contribuie la sistem.
Asadar, noul Guvern va avea foarte mult de munca. Indiferent ca premierul va avea apartenenta politica de dreapta sau de stanga, greul de abia acum incepe.