„Sa faci ce zice popa, nu sa faci ce face popa” este un vechi proverb romanesc. Ei bine, nutritionistii vin si ei cu cateva sfaturi pe care ne invita sa le respectam, mai ales ca sunt categorici si nu le incalca niciodata. Lista alimentelor de care ar trebui sa ne ferim este mare, dar se atrage atentia in special asupra catorva care se folosesc in mod frecvent si fara de care „nu putem trai”:
– zaharul ocupa numarul 1 in clasamentul alimentelor extrem de daunatoare pentru organism. Zaharul si alcoolul au calorii ,,goale”, iar organismul uman poate functiona perfect fara niciun gram de zahar. Zaharul imbatraneste, duce la cresterea colesterolului din sange, la aparitia diabetului si a bolilor cardiovasculare. Acest aliment este unul din produsele alimentare care duce la aparitia dependentei.
– produsele de tip fast-food sunt bogate in grasimi „rele“, putem opta cel mult o data pe luna pentru restaurantele de acest tip, dar trebuie sa fim constienti de riscul la care ne expunem, deoarece aceste preparate sunt extrem de bogate in calorii, desi volumul lor este unul mic.
– popcornul la microunde este cancerigen, medicii nutritionisti spun ca un ingredient ce da aroma de unt floricelelor de porumb, care se prepara la microunde, poate duce la aparitia unor maladii pulmonare.
– margarina are un continut caloric destul de ridicat, ar fi mult mai indicat sa se consume unt si sa renunte la margarina. Untul contine mai putine grasimi comparativ cu margarina, in plus, vitaminele A si E se gasesc si in unt. Potrivit nutritionistilor, margarina poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare, si a bolilor neurodegenerative. Atunci cand grasimile sunt asimilate de catre corp, sistemul imunitar devine slab, iar organismul prezinta o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la aparitia cancerului. In acelasi timp, acest aliment poate dezvolta rezistenta la insulina, in cazul persoanelor bolnave de diabet.
-produsele de patiserie au un continut ridicat de kilocalorii. Nu spune nimeni sa renuntam la un croissant la micul dejun, dar acesta nu trebuie sa devina obisnuinta sau sa incepem sa inlocuim o masa cu produsele de patiserie. Aceste alimente nu aduc organismului niciun beneficiu, deoarece pateurile sunt lipsite de orice tip de vitamine. Medicii specialisti spun ca principalul risc evidentiat este cresterea in greutate, intr-un timp destul de scurt, lucru ce poate duce, in timp, la obezitate.
– branza topita este de calitate inferioara, iar organismul uman nu beneficiaza de aceleasi calitati pe care le primeste de la branza obisnuita, este obtinuta din resturile de la branza, in plus, are un continut caloric destul de ridicat. Ar trebui sa se foloseasca pentru sendvisuri branza normala si sa se renunte la acest tip de aliment, deoarece este nesanatos pentru organismul copiilor.
– iaurtul de fructe si bauturile racoritoare, au un continut ridicat de zahar, ca sa nu mai vorbim de raportul caloric. Decat sa mancam un iaurt cu fructe, mai bine optam pentru unul natural.
– sucurile care sunt suta la suta naturale trebuie evitate, se recomanda maximum un pahar de suc pe zi, deoarece si fructele au zahar.