Saptamana trecuta, Filarmonica Pitesti a aniversat un an de existenta, sarbatorit printr-un concert extraordinar, intr-o locatie mai putin extraordinara – Casa Sindicatelor (asta era un apropo ca vrem mai repede sediu nou pentru filarmonica!). A fost un an in care s-au purtat adevarate… lupte pentru ca in orasul manelelor sa isi faca loc si o oaza de civilizatie muzicala. Despre situatiile limita in care s-au aflat, despre greutatile pe care le-au intampinat, despre loviturile primite dar si satisfactiile avute, despre toate acestea directorul Centrului Cultural, Jean Dumitrascu a editat o carte ce poarta numele de „Batalia pentru Filarmonica Pitesti”. O carte scrisa intr-o singura saptamana, intr-un ritm alert, trepidant. O carte extrem de interesanta prin prisma relatarilor a ceea ce s-a intamplat dincolo de cortina. O carte care, cu siguranta, le va sta in gat liberalilor si va vom si spune de ce!
Episodul I
In care Mircea Ionescu-Quintus se plange ca propriul ministru al Culturii l-a facut de ras
Va spuneam ca „Batalia pentru Filarmonica Pitesti” este o carte extrem de valoroasa tocmai prin dezvaluirilor si a picanteriilor la care presa nu a avut acces pana acum. Un episod extrem de interesant este acela in care directorul Jean Dumitrascu incearca sa intervina pe langa ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, pentru a trece Cinematograful Bucuresti in administrarea Consiliului Local Pitesti, in vederea transformatii sale in sediu pentru filarmonica. „In acel an (n.r. 2006) ii acordasem titlul de «Senior al culturii romane», in cadrul unui proiect initiat de catre Consiliul Local (mai precis al fostului consilier Adrian Tase), domnului Mircea Ionescu-Quintus. Anterior il sunasem pe domnul acad. Constantin Balaceanu-Stolnici sa ne sprijine pe langa ministrul Iorgulescu. A promis ca o va face. In schimb, domnul Quintus a fost foarte transant! «N-o sa va ajute! Nu m-a ajutat pe mine, care l-am facut ministru, ca Tariceanu spunea ca e moale, dar i-am spus ca vine din Cultura, sa nu mai punem un om politic ca Mona Musca! Domnule Dumitrascu, pe mine Iorgulescu m-a facut de ras la Ploiesti! Cei de la Muzeul Ion Ionescu-Quintus cerusera 100 de milioane lei pentru un proiect. M-am laudat si eu ca am ministru ! Nu ne-a dat nimic! Mai mult, primarul pedist, Calota, i-a facut bust lui I.G. Duca. Am amanat de trei ori inaugurarea, ca sa participe si ministrul Culturii. Nu a venit! Daca pe mine, care l-am pus ministru, nu m-a ajutat, m-ar mira sa va ajute!». Cumplit… I-am relatat primarului aceasta discutie. A discutat cu domnul Adrian Miutescu… Un blocaj de neinteles. Curand, in decembrie 2006, apare o lege cu predarea a 18 cinematografe din tara consiliilor locale. In anexe, Pitestiul lipsea. Taliban politic, ministrul Iorgulescu aprobase doar pentru localitatile conduse de primari liberali, pedisti, conservatori si pentru un taranist, cel din Timisoara. Primarul nostru era membru PSD, chit ca nu facea politica militanta. Ce-l interesa pe ministrul Iorgulescu dorinta comunitatii locale pitestene? ! El judeca politic. L-am injurat, in gand, fireste, chiar in seara cand, alaturi de putini spectatori (membri de partid), participam la un… «Concert liberal de Craciun» (chiar asa numit).”
Episodul II
Batalie crancena intre liberali si primarul Pendiuc pentru paternitatea Filarmonicii
Un alt episod interesant este acela in care spiritele politice se incing, atat liberalii cat si primarul Pendiuc ducand o lupta surda de arogare a ideii infiintarii Filarmonicii. Numai ca in timp ce unii se luptau pentru idee, altii munceau pe rupte. Jean Dumitrascu povesteste ce s-a intamplat la o confruntare de culise dintre primar si liberali „La cateva zile dupa prima repetitie, sunt chemat la o intalnire solicitata de catre consilierul local Anca Barbu la Primaria Pitesti, ocazionata de vizita la Pitesti a marelui compozitor Sabin Pautza (maestrul, defapt, era sau este profesor la Universitatea din Pitesti, dar, cum am spus, uneori venea in vizita, mai un curs, mai un examen). Intelegand cum stau lucrurile, il rog pe dirijorul Gh. Gomoiu sa ma insoteasca. Parca stam pe baricade in sala de sedinte. La mijloc, domnul primar Pendiuc, pe o laterala eu cu domnul Gomoiu, pe cealalta – maestrul Pautza (Pauta, stabilit in SUA), d-na Anca Barbu, dirijorul Baidan. Doamna Barbu il prezinta pe maestru, care doreste sa ne ajute la infiintarea filarmonicii. Din ce calitate? Un fel de director onorific, va dirija uneori la noi. Multumim. Sunt intrebat despre cele votata de Consiliul Local in legatura cu Filarmonica. Raspund. La un moment dat, doamna Anca Barbu spune ca «initiativa infiintarii Filarmonicii este a liberalilor». Domnul primar Pendiuc intervine: «este a pitestenilor, doamna!». Intervin si eu, rugand pe doamna Barbu sa nu politizeze problema infiintarii Filarmonicii. Intervine si domnul Gomoiu (de zeci de ani visam la Filarmonica asta, nici nu erati dumneavoastra infiintati ca partid, era alt partid!). Spiritele se incing. Domnul primar intervina, din respect pentru domnul Pautza care promite sprijin. Peste cateva ore doar, conferinta de presa la PNL Arges. Sustinuta de catre doamna Barbu si domnul Pautza. Urmaresc stirea tv. si mi se rupe sufletul de turnura politica in care s-a ajuns. Mai tarziu, pe diverse forumuri de net, in care aflam ca initiativa i-ar fi apartinut domnului Marius Postelnicescu , sef peste liberalii pitesteni, am raspuns trist: dar de ce liberalii, avand consilieri locali, avand consilieri judeteni, parlamentari, ministru al Culturii, prim-ministru, nu au facut ceva concret pentru infiintarea Filarmonicii Pitesti? Jos palaria in fata tinerilor liberali ce strangea semnaturi pentru asa ceva, dar de ce nu au fost sprijiniti mai sus? Nu e suficient sa visezi, sa amani, important e sa actionezi. Mai ales atunci cand ar trebui sa stii cat de repede se misca primarul si cu mine! Noi chiar ne miscam, fara sa fi stiut ce fac ceilalti in paralel; ceilalti se bazau pe cine nu trebuie (om de specialitate, bun profesionist, dar nu om de actiune). Actiunile noastre erau la vedere, erau difuzate de presa, ale lor se consumau in sedinte de partid. Am fi putut conlucra…”
(30 iunie)