Conform noii legi privitoare la salarizarea unica, magistratii ar avea cel mai mult de castigat. Profesorii ar beneficia si ei de cresteri semnificative, la fel si angajatii din armata si politie. Toate ca toate, in presa centrala se expun cifre ipotetice care ar arata cat castiga fiecare categorie sociala bugetara. Se pare, totusi, ca toate acestea nu sunt decat vise, pentru ca aceasta lege, chiar aprobata fiind, nu va putea fi pusa in aplicare mai devreme de 7 ani.
Totusi, prezentam si noi o imagine a acestui vis al bugetarilor. Judecatorii ar avea indemnizatii de pana la 11.700 de lei lunar, un capitan de armata sau inspector general de politie va castiga cel mult 6.480 de lei, iar un profesor cu gradul I va fi platit cu 5.500 de lei. Un invatator debutant ar urma sa aiba salariu de 2.100 de lei, iar un profesor universitar, 7.800 de lei lunar. Dupa care visul se destrama, chiar daca arata foarte bine pentru unii. „Grilele convenite acum se vor modifica, probabil, saptamana viitoare, dupa ce se va intelege ca aplicarea lor practica s-ar putea face doar in 20 de ani sau mai mult, de acum inainte” , spune Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, citat de Jurnalul National.
Desigur ca oarece cresteri salariale vor avea si senatorii si deputatii. Astfel, Conform grilei Ministerului Muncii, salariile senatorilor si deputatilor se vor majora cu 800 de lei, ajungand la 7.770 de lei lunar. Presedintele Romaniei si presedintii camerelor Parlamentului, Inaltei Curti de Justitie si Casatie si Curtii Constitutionale vor primi un salariu de baza de 9.000 de lei. Primul-ministru va fi remunerat cu un salariu echivalent cu 14,5 salarii minime pe economie, respectiv 8.700 lei, iar membrii cabinetului vor avea venituri oficiale de 8.220 de lei.