,,Numai in Romania poti deveni proprietar pe o cladire a statului!” a exclamat primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, referindu-se la Cinematograful Dacia, in care, la acest moment, functioneaza discoteca Insomnia. Dupa lungi insistente, desi legea o impunea mult mai demult, acest cinematograf urmeaza a reveni municipalitatii, dupa ce s-a aflat sub administrarea RADEF. Numai ca… surpriza (sau nu…)! Dupa ce Dacia va trece sub administrarea Primariei Pitesti, cladirea va trebui vanduta, obligat-fortat, patronului Insomnia. Si asta pentru ca si-a castigat acest… drept in instanta. Cum dracu a reusit asta?! Domnul primar n-a mai stiut sa ne spuna, declarand ca nu stie (destul de bizara treaba!) si rezumandu-se la a exclama ca in Romania este posibil orice.
Dupa ce a declarat ca s-a intalnit cu noul sef al RADEF – un om exceptional, fenomenal, colosal s.a.m.d – Pendiuc a dat lovitura (stirea) de gratie: adio Cinema Bucuresti, adio planuri pentru Filarmonica! ,,M-am intalnit aseara cu domnul Iurascu, noul director general al RADEF Romania, la care am gasit o deschidere totala, o colaborare pe care mi-as dori sa o avem cu toate autoritatile nationale. Ce am descoperit? Faptul ca Cinema Dacia e al RADEF, dar exista o hotarare definitiva si irevocabila cu obligatia de a vinde catre actualul chirias. Adica ei ne dau noua cinematograful, dar ne obliga sa-l vindem chiriasilor. Asa ca, Cinama Dacia… la revedere cu Filarmonica!”
Asa stand lucrurile – cu atat mai mult cu cat, intelegem, pe primar nu pare a-l mai interesa cum s-a ajuns la o asemenea ciudata situatie – planurile cu Filarmonica pitesteana s-au mutat catre… Cinema Bucuresti. Cica ar fi pretabil pentru o astfel de destinatie, mai ales ca are ,,una dintre cele mai bune sonorizari din judet”. Nu stim daca domnul primar a ajuns la aceasta concluzie comparand cu sonorizarile caminelor culturale de la sate, cert este ca daca va fi amenajata Filarmonica in acel loc, va fi un compromis de filarmonica. Cea mai buna idee era construirea ei din temelii, dar planurile acestea pareau a fi posibile pe la jumatatea anului trecut, cand nici nu se auzise de conceptul de criza. Acum, conducerea Filarmonicii a cazut in disperare din cauza Ordonantei de Guvern 34/2009 si a Ordinului 2.281/2009, care o obliga sa-i plateasca pe colaboratori doar in perioada 24-31 a fiecarei luni, punandu-o in situatii de-a dreptul penibile si imposibile in fata unor instrumentisti de talie, pe care trebuie sa-i faca sa inteleaga tampeniile din capul ministrului Pogea (daca e ceva de inteles…). In fine, cum vremurile pe care le traversam sunt cat se poate de tulburi (multumim conducatorilor iubiti!) – si e abia inceputul – probabil ca filarmonica va accepta acest compromis (speram ca va fi doar unul temporar). Sa nu mai spunem ca, asa cum nu cred ca se intampla prin vreun colt din lumea asta, la filarmonica va trebui sa ruleze si… filme, ca asa zice legea: preiei cladirea de la RADEF, dai filme in continuare la popor, chiar daca nu vin decat doi insi!