Moştenitorii Brătienilor au mai coborât preţul de vânzare al Vilei Florica, de la 3 milioane de euro, la 1,7 milioane de euro. Chiar şi aşa, Consiliul Judeţean Argeş nu îndrăzneşte să îşi exercite dreptul de preempţiune asupra imobilului, cu toată importanţa pe care Brătienii au avut-o pentru Argeş. Din punctul de vedre al conducerii instituţiei, Brătienii reprezintă şi un bun naţional, motiv pentru care Ministerul Culturii ar trebui să-şi reconsidere poziţia anterioară, să scoată banul şi să cumpere conacul liberalilor care au făcut istorie. Achiziţionarea vilei Florica ar fi şi o palmă usturătoare pe care Guvernul PSD ar da-o liberalilor, cei care, prin tehnocraţi sau… ei înşişi, nu au fost în stare să facă achiziţia.
Un an mai are la dispoziţie Consiliul Judeţean Argeş pentru a se decide dacă face sau nu achiziţia. Problema este că această investiţie este una extrem de costisitoare în contextul în care CJ Argeş trebuie să investească masiv în apă şi canalizare. Dacă până în 2018 administraţiile judeţene nu finalizează problema introducerii apei şi a canalizării în toate localităţile, poate fi declanşată procedura de infringement. Incredibil sau nu, dar în Argeş, în anul de graţie 2017, există o localitate care nici măcar apă nu are!
„Avem termen un an pentru a lămuri solicitarea noastră ca bugetul naţional să suporte contravaloarea, către proprietar, ţinând cont că este un bun al patrimoniului naţional, nu este numai de interes judeţean. În acest demers s-au alăturat 12 academicieni apolitici, care susţin demersul nostru şi legislativ, şi de oportunitate privind vila Florica, ca aceasta să fie preluată de Ministerul Culturii. Intenţionez ca luni, după o întrevedere pe care o am la conducerea Ministerului Transporturilor, la ora 12, să merg şi la Ministerul Culturii, să vorbesc cu domnul ministru Ionuţ Vulpescu, punctual, legat de acest subiect.” a declarat Dan Manu, preşedintele CJ Argeş.