Aflati mai multe citind ,,Buletinul informativ al Orasului Stefanesti”, ziar pe care il puteti descarca de AICI, in format electronic.
Platformele betonate vor fi doar primul pas in cadrul unui program judetean de colectare a gunoiului, denumit „Servsal”. Astfel, in circa doi ani, serviciul de strangere a deseurilor al Primariei Stefanesti se va desfiinta, ca si gropile de gunoi din localitate.
Containere pentru reciclarea resturilor menajere
Pe cele cateva platforme, care vor fi amenajate prin toata localitatea, dupa dispozitiile Consiliului Judetean Arges, vor fi asezate containere pentru preluarea selectiva a resturilor menajere. Odata ce va fi implementat sistemul, deseurile din curte nu se vor mai arunca la voia intamplarii. Pubelele vor fi inscriptionate si va fi cate una pentru plastic, hartie – carton, sticla si metal, pentru a putea fi ulterior reciclate. Asta inseamna ca in fiecare gos podarie, deseurile reciclabile sa fie asezate separat. De asemenea, serviciul de ridicare a gunoiului va fi administrat de societatea Servsal, a Consiliului Judetean, iar toate resturile vor fi depozitate la groapa ecologica de gunoi de la Albota.
„Impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean Arges si ai firmei care a castigat licitatia, s-au identificat, pe toate zonele orasului, locurile in care se vor construi platforme si pe care se vor amplasa pubelele selective de colectare a gunoiului. Am emis certificatul de urbanism, urmand ca, dupa aducerea avizelor, sa se treaca la realizarea acestor platforme. Pentru cartierul Blocuri, vor fi amplasate pe locurile existente deja si se vor face doar modificari, acolo unde este necesar. Cetatenii vor fi nevoiti sa se conformeze noului sistem de colectare” ne-a declarat primarul Mihail Dorin Barbuceanu. Pubelele care vor fi amplasate pe platforme vor fi imprejmuite, iar deseurile colectate in mod selectiv nu vor degaja mirosuri care sa deranjeze populatia din jur.
Pana cand se va implementa acest sistem, insa, inii dintre cetatenii orasului Stefanesti dau dovada ca sunt certati cu bunul simt. Desi serviciul de salubritate al localitatii este perfect functionabil, gunoaiele aruncate in drum sau in camp continua sa se aglomereze. Pentru colectarea de sesurilor menajere de la fiecare gospodarie costurile sunt modice, de 10 lei lunar. Cu toate acestea se prefera aruncarea sacilor cu gunoaiele stranse in gospodarie in diverse locuri, umpland orasul de mizerie.
Dupa cum ne-a declarat primarul Mihail Dorin Barbuceanu, saptamanal trebuie sa trimita masini care sa curete locurile afectate. Cei care „evita“ pubelele, prefera sa arunce resturile menajere pe terenurile care nu sunt lucrate, creand adevarate gropi de gunoi. Desi exista amenzi usturatoare pentru cei care arunca mizeriile, nimeni nu se sinchiseste, prefeand sa ingroase obrazul. Cetatenii au obligatia de a-si curata si de a colmata santurile si terenul din fata gospodariilor. „Avem o mare problema cu gunoaiele si igienizarea localitatii. Deseurile menajere, in loc sa fie depozitate in locuri special amenajate, sunt aruncate, de obicei pe timpul noptii, pe cursurile de apa sau pe terenurile virane neimprejmuite. Noi nu putem sa angajam oameni care sa stea la panda si sa ii prinda pe cei care fac asemenea acte de nesimtire. Vrem sa apelam la spiritul civic, dar se pare ca nu avem cu cine” a declarat, foarte dezamagit de aceasta situatie, primarul Barbuceanu.