Proiectul de lege privind infiintarea politiei locale se afla pe ultima suta de metri. Asa cum arata la acest moment, a reusit sa nemultumeasca mai pe toata lumea.
In primul rand, potrivit proiectului, politia de circulatie ar urma sa treaca de la politia nationala, la politia locala. Cel putin in prima instanta, salariile vor fi pastrate la valoarea de pana acum numai ca, o data cu introducerea salarizarii unice, este posibil ca veniturile lor sa se subtieze considerabil, intrucat vor fi socotiti functionari publici.
In al doilea rand, politistii comunitari sunt dezamagiti intrucat angajatii viitoarei politii locale vor avea unii salarii mai mari (cei de la circulatie care isi pastreaza lefurile intacte) si altii.. ca de functionari publici parliti.
Lui Pendiuc ii este teama sa nu ramana cu toate cheltuielile pe cap
In al treilea rand, administratia publica locala se teme ca Ministerul Administratiei si Internelor va descentraliza mai degraba cheltuielile, iar primariile nu vor reusi sa faca fata cheltuielilor. Insa mai sunt si alte nemultumiri, precum varsta de pensionare a angajatilor. ,,In sfarsit am reusit sa definitivam legea politiei locale. Acolo sunt cateva puncte care trebuie modificate. Noi vrem ca pensionarea sa se faca la 65 de ani, ca la toti functionarii publici, nu la 55 de ani. Urmeaza sa fie detasati, din cadrul Politiei Nationale, politistii rutieri. La detasare, acestia vor ramane pe aceleasi salarii si-si vor pastra tehnica din dotare. Legea spune ca vor fi asigurate si resursele financiare. Eu aici am o mare temere, pentru ca nu vad inca de unde vor veni banii. Plus de asta, politia rutiera va dispune de tehnica de dotare anul acesta, dar anii viitori ce vom face? Mi-e teama ca nu cumva descentralizarea sa fie solutie pentru criza financiara de la nivel national si sa se urmareasca, defapt, impingerea autoritatilor locale catre aceasta solutie, dupa care sa fim lasati cu toate cheltuielile pe cap” a declarat primarul Tudor Pendiuc, adaugand ca pana in luna august sunt toate sansele ca proiectul sa fie pus si in practica.
Tara arde si baba isi pune uniforma de aceeasi culoare!
Pana una-alta, ministrul Internelor Dan Nica a dispus ca toti angajatii din subordinea sa sa poarte uniforma de aceeasi culoare – albastra -, singura diferenta fiind gradul de pe umar si insemnele de pe mana. Nica a declarat ca fiecare angajat va suporta costul uniformei din banii alocati pentru echipamente, adica 2.000 de lei pe an. Acesta uniforme ar putea fi purtate incepand cu 1 iunie. Ele vor fi confectionate de fiecare unitate de politie in parte, locala sau judeteana, urmand sa fie organizata o licitatie publica. Un fel de… tara arde si baba isi pune uniforma de aceeasi culoare!